Ei au hotărât să fenteze comisia de anchetă a SRI din Parlament. Motivele din spatele deciziilor
Mai mulți oameni care au deținut funcții importante sau se află în funcții importante au refuzat să vină la comisia de anchetă a SRI din Parlament, care anchetează fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009.
Printre ei se numără și Gabriel Oprea, care a trimis o scrisoare parlamentarilor din comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Fostul senator afirma că a fost audiat la Parchetul General în dosarul deshis în aceeaşi cauză, iar Parlamentul trebuie să solicite procurorilor acordul pentru audierea sa.
"Referitor la solicitarea dumneavoastră de a mă prezenta în fața comisiei parlamentare, vă aduc la cunoștință că în luna aprilie 2017 am fost audiat, în calitate de martor, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la același subiect într-un dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem. Față de împrejurarea că sunt subiect procesual într-o cauză penală, în sensul art. 34 Cod procedură penală și dat fiind caracterul nepublic al procedurii judiciare, impuse de art. 285, alin 2, din același cod, pentru a preveni eventuala încălcare a caracterului nepublic al procedurii de urmărire penală în care am fost solicitat să dau declarație în calitate de martor, vă supun atenției necesitatea solicitării de către dumneavoastră a acordului prealabil al organului judiciar competent în vederea audierii mele", se arată în scrisoarea trimisă parlamentarilor de Gabriel Oprea şi obţinută de Realitatea Tv.
De asemenea, și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a refuzat audierea în comisia parlamentară. Procurorul șef al DNA a respins invitația Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, spunând că procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitatea de martori în fața comisiilor parlamentare.
"La data de 27 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că "procurorii nu pot fi citaţi si obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale fac parte din autoritatea judecătoarească.". Prin decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 şi decizia nr. 45 din 17 mai 1994, Curtea Constituţională a României a decis că dispoziţiile din regulamentele interne ale Senatului sau ale Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitate persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale. Faţă de aceste aspecte vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la şedinta comisie de anchetă", se arată în scrisoarea trimisă de Laura Codruţa Kovesi comisiei parlamentare, arată Mediafax.
Chiar dacă șefa DNA a decis să nu se prezinte în fața parlamentarilor, aceasta a fost invitată miercuri, 14 iunie, în fața comisiei de anchetă a SRI, pentru a da explicații cu ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009.