Klaus Iohannis: „Securitatea energetică şi posibilitatea ca cetăţenii să poată beneficia de energie la un preţ accesibil sunt esenţiale”
Preşedintele Klaus Iohannis se află, joi, la Constanța, acolo unde vizitează Renewable Energy School of Skills (RESS) - Şcoala Internaţională de Competenţe în Energie Regenerabilă. Acesta spune că securitatea energetică şi posibilitatea ca cetăţenii să poată beneficia de energie la un preţ accesibil sunt esenţiale.
„Având în vedere atingerea neutralităţii climatice la nivelul Uniunii Europene până la mijlocul acestui secol, cererea de pe piaţa muncii pentru profesionişti în domeniul energiei verzi este în creştere. Nevoia de a găsi specialişti calificaţi este resimţită inclusiv de cetăţenii interesaţi de investiţii în energie regenerabilă pentru propria locuinţă", potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
În cadrul şcolii de la Constanţa sunt predate cursuri pentru calificarea şi recalificarea adulţilor, dedicate tehnicienilor care lucrează în industria energiei regenerabile, în special energia eoliană şi energia solară fotovoltaică. RESS a pregătit în 14 ani peste 10.000 de cursanţi, iar mii de persoane din România şi din străinătate urmează anual cursurile şi ajung să lucreze în sectorul energiei regenerabile în toată Europa, menţionează sursa citată.
„Securitatea energetică şi posibilitatea ca cetăţenii să poată beneficia de energie la un preţ accesibil sunt esenţiale pentru bunăstarea şi dezvoltarea societăţii noastre şi depind în mare măsură de reuşita proiectelor care urmează să fie derulate. Pentru a putea realiza investiţiile în noi capacităţi de producţie a energiei regenerabile, aşa cum sunt prevăzute de programe guvernamentale, inclusiv PNRR, este fundamental să dispunem de resursă umană calificată, care să asigure implementarea cu succes a acestor proiecte vitale", mai arată Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Klaus Iohannis susţine învăţarea continuă, o componentă importantă a proiectului "România Educată", şi un proces cu atât mai relevant într-un context socio-economic în care schimbările rapide necesită o adaptare permanentă la noile realităţi.
„Dezvoltarea competenţelor necesare tranziţiei verzi reprezintă o prioritate în Anul European al Competenţelor 2023. De asemenea, Planul Industrial aferent Pactului Verde European (European Green Deal), recent lansat de Comisia Europeană, urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor şi calificarea forţei de muncă europene pentru a putea acoperi cererea industriei verzi", mai arată Administraţia Prezidenţială.