MENIU

Klaus Iohannis scapă de „niște penali” și de amenda de 2.000 de lei - CE a decis instanța

Klaus Iohannis scapă de „niște penali” și de amenda de 2.000 de lei - CE a decis instanța

Klaus Iohannis a câștigat, miercuri, în instanță, anularea amenzii pentru sintagma „niște penali” folosită în urmă cu patru ani. Curtea de Apel Bucureşti a anulat amenda de 2.000 de lei primită de preşedinte din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Amenda viza declarația în care Iohannis i-a catalogat pe social-democrații cu probleme în justiție drept „nişte penali” și care fac o încercare „disperată” şi „jalnică” să discrediteze Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Curtea de Apel București a admis pe 14 iulie 2021 acţiunea formulată de Administraţia Prezidenţială şi a anulat hotărârea CNCD din 9 mai 2018, prin care Klaus Iohannis a fost amendat cu 2.000 de lei. Judecătorii au stabilit, miercuri, că folosirea termenului "nişte penali" nu reprezintă o discriminare.

Decizia CAB nu este însă definitivă. 

„Respinge excepţia decăderii invocată de către intervenienta SC Juridex Media SRL. Admite acţiunea formulată de către reclamantul Preşedintele României prin Administraţia Prezidenţială în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi intervenienţii SC Juridex Media SRL, Răzvan Savaliuc şi Cosma Andreea. Dispune anularea Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 168/09.05.2018 în ceea ce îl priveşte pe reclamant şi a Hotărârii Colegiului Director al CNCD nr. 265/04.07.2018. Cu recurs în 15 zile de la comunicare ce se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 14.07.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei", se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Klaus Iohannis a fost amendat de CNCD pe 9 mai 2018, pe motiv că şeful statului a discriminat când a folosit termenul ''penali'' într-o declaraţie din februarie 2018, pentru că „utilizarea termenului 'penali' de către preşedintele Klaus Iohannis reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnaţi”, relatează Agerpres.

Pe 15 februarie 2018, Klaus Iohannis a declarat că "nişte penali" fac o încercare "disperată" şi "jalnică" să discrediteze DNA şi a reafirmat că această instituţie şi conducerea ei "fac o treabă foarte bună" într-o declarație de presă la Cotroceni, la câteva zile de la conferința de presă ținută de fostul șef DNA Laura Codruța Kovesi, înainte cu câteva zile ca ministrul Justiției de la acea dată, Tudorel Toader, să ceară revocarea sa.

„Avem oare a câta oară un scandal în spaţiul public şi cred că de data aceasta destul de multă lume se aşteaptă să îmi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea acestei direcţii. După părerea mea, această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet: după părerea mea, DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac sau această încercare de atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA-ul face treabă bună", spunea preşedintele, la Palatul Cotroceni, pe 15 februarie 2018.

După ce a fost sancţionat, Iohannis a atacat decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti, părţi în proces fiind cei care au făcut sesizarea împotriva sa la CNCD: SC Jurindex Media SRL, firma care administrează site-ul Lumeajustitiei.ro, jurnalistul Răzvan Savaliuc şi fostul deputat Andreea Cosma, fata fostului baron PSD de Prahova Mircea Cosma, și sora lui Vlad Cosma, cel de la care a oferit motivul revocării lui Kovesi de la DNA. Vlad Cosma a făcut publice înregistrări care, susținea acesta, ar demonstra abuzurile comise de procurori în instrumentarea dosarelor de laa DNA.