MENIU

Klaus Iohannis va face o vizită oficială în Republica Moldova

Maia Sandu și Klaus Iohannis, la Cotroceni

Klaus Iohannis va face o vizită oficială în Republica Moldova după ce Maia Sandu va prelua mandatul de Președinte al țării. Ultima dată, Președintele României a fost la Chișinău în timpul mandatului lui Nicolae Timofti.

Într-un comunicat, Administrația Prezidențială a transmis că Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu luni dimineață, la telefon, pentru victoria obținută în al doilea tur al alegerilor. Șeful statului a subliniat că alegerea sa este o victorie a democrației, care confirmă direcția parcursului proeuropean al țării, susținut de România.

Redăm în continuare comunicatul Administrației Prezidențiale:

”Președintele României și Președintele ales al Republicii Moldova au convenit în cadrul discuției că obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre cele două state, în beneficiul direct al tuturor cetățenilor Republicii Moldova. În acest scop, un prim pas îl va reprezenta vizita oficială pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, o va efectua în Republica Moldova în perioada următoare, la invitația doamnei Președinte Maia Sandu, după preluarea mandatului prezidențial.

În cadrul discuției, Președintele Klaus Iohannis a arătat că rezultatul obținut de doamna Maia Sandu reprezintă o victorie a democrației, marcând un pas decisiv în direcția parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve.

Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, performante, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor direct. Eforturile în aceste direcții, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova.

Președintele României își exprimă încrederea că Republica Moldova va găsi calea pentru generarea unei formule politice de guvernare care să susțină clar și ferm programul reformator al Președintelui ales și abordarea sa pro-europeană. Drumul spre Europa este unul al progresului, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiției și în privința consolidării democrației. România va continua să sprijine Republica Moldova în aceste eforturi.

În baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, fundament al relației speciale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, România este pe deplin pregătită să reia cât mai repede posibil dialogul la nivel politic și tehnic cu Republica Moldova pentru continuarea și aprofundarea proiectelor comune.”

Potrivit rezultatelor finale, Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale cu 57,75% din voturi, devenind prima femeie care conduce țara. Candidata proeuropeană, în vârstă de 48 de ani, l-a învins pe actualul Președinte, socialistul Igor Dodon, care a obținut 42,25% din sufragii. Numărul alegătorilor din diaspora a fost unul record. Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Şarban, a anunțat că în cele 139 de secţii de votare deschise în străinătate şi-au exprimat dreptul de vot 262.739  de cetăţeni din Republica Moldova.

Citește și: ”Maia Sandu, victorie istorică și zdroboitoare. Klaus Iohannis, primul șef de stat care a felicitat-o”