MENIU

Klaus Iohannis, aluzii pentru Austria care se opune intrării României în Schengen, cu 2 zile înainte de decizia finală - Unde greșește Viena

Klaus Iohannis, președintele României

Klaus Iohannis face o încercare palidă de a influența poziția Austriei în decizia finală de aderare a României la Spațiul Schengen de joi, la Consiliul Justiție-Afaceri Interne. În același timp, austriecii ne acuză că nu am făcut nimic pentru a opri zecile de mii de refugiați ilegali, însă migranții nici nu mai trec prin România, relatează Realitatea PLUS. 

Președintele Klaus Iohannis, a declarat marți că România se angajează să susțină eforturile UE de limitare a migrației ilegale, chiar dacă țara noastră nu se află pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest și nici nu este o sursă relevantă de migranți.

Angajamentul a fost anunțat la Summitul UE – Balcanii de Vest, desfășurat la Tirana, în Republica Albania, precum și în contextul aderării României la spațiul Schengen. 

„În sfera migrației, Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța identificării, împreună cu statele din regiune, a unor soluții rapide pentru abordarea responsabilă a acestei provocări comune. Președintele României a salutat prezentarea, de către Comisia Europeană, a unui Plan de Acțiune concret pentru a combate migrația ilegală pe ruta Balcanilor de Vest. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, deși România nu se află pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest și nu este o sursă relevantă de fluxuri de migranţi în interiorul Uniunii Europene, țara noastră este pregătită să sprijine în continuare eforturile UE în acest sens. Totodată, Președintele României a reiterat necesitatea unor eforturi susținute ale partenerilor din Balcanii de Vest în vederea limitării migrației ilegale și a încurajat alinierea la politica UE în materie de vize”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat poziția oficială a țării sale în aderarea la Schengen a României, la summitul del a Tirana.  Cancelarul austriac a invocat prezența unui număr ridicat de migranți ilegali neînregistrați în țara sa. Nehammeer a susținut că Austria se opune aderării României la spațiul Schengen și nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea Schengen, fiind nevoie „de mai mult timp”.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a declarat Nehammer.

Acuzațiile Austriei legate că România nu a împiedicat migrarea refugiaților ilegali vin în condițiile în care aceștia nici nu mai trec prin România. O arata inclusiv datele Agentiei Europene pentru Protectia Frontierelor, Frontex, care contrazic toate argumentele austriecilor, potrivit Realitatea PLUS. 

„În cursul anului, au ajuns la graniţele Austriei 110.000 de migranţi ilegali, iar 75.000 nici măcar nu fuseseră înregistraţi. 40% dintre migranţi au zburat direct la Belgrad, pentru a se îndrepta pe uscat spre Europa Centrală, alţi 40% au venit prin Turcia, Bulgaria şi Serbia. O mică parte a ocolit gardul Ungariei de la graniţa cu Serbia şi a ales ruta prin România. Avem cele mai multe solicitări de azil pe cap de locuitor, aşa că trebuie să trimitem acest semnal de alarmă”, a spus ministrul austriac de interne Gerhard Karner.

Potrivit Frontex, agenția europeană pentru protecția frontierelor, migranţii ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România. În primele nouă luni ale anului s-a înregistrat o creştere a migraţiei de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest. În România, în aceeaşi perioadă, s-a înregistrat o scădere cu 43% a intrărilor ilegale, arată statisticile oficiale citate de Realitatea PLUS. 

Declarațiile din partea Austriei vin exact cu două zile înainte de reuniunea Consiliului JAI din 8-9 decembrie în care se dă votu lfinal pentru aderarea la Spațiul Schengen a Croației, României și Bulgariei.

Iohannis declara înaintea summitului că România nu se va opri din negociat „până în ultimul moment” și a precizat că speră ca decizia de aderare din cadrul Consiliului Justiției și Afaceri Interne să fie una „pozitivă”.