Klaus Iohannis, spectator la un mega-tratat semnat între Germania și Franța
Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, marţi, la Aachen, în Germania, cu cancelarul Angela Merkel și preşedintele Franţei Emmanuel Macron, dar şi cu alți lideri europeni. Cele mai puternice state din UE, Germania și Franța, au decis să
Klaus Iohannis participă marți la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german.
Potrivit site-ului presidency.ro, alocuțiunea președintelui României va avea loc la ora 11,30, ora României.
Klaus Iohannis se va întâlni în vizita externă și cu șeful Consiliului UE Donald Tusk şi cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.
Preşedintele României va merge după ceremonia de la Aachen într-o vizită la militarii români din baza NATO de la Geilenkirchen (ora 14,20).
Momentul semnării Tratatului, de către Preşedintele francez şi Cancelarul german, în Sala Încoronării a Primăriei orașului Aachen, va fi precedat de alocuțiuni ale domnilor Armin Laschet, Prim-ministru al landului Renania de Nord-Westfalia, Marcel Philipp, primar al orașului Aachen, și respectiv ale Președintelui Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, și Cancelarului Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Ulterior semnării documentului, vor susține alocuțiuni Președintele Klaus Iohannis, care reprezintă România în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, și Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker.
Ideea încheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost lansată de Emmanuel Macron în discursul său de la Sorbona, intitulat Inițiativă pentru Europa, în septembrie 2017.
Ulterior, cancelarul Angela Merkel și Președintele Emmanuel Macron au anunțat încheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declarație comună adoptată la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée de către Preşedintele Charles de Gaulle și Cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat și instituționalizat reconcilierea franco-germană postbelică.
Tratatul care se va semna la Aachen va întări legăturile dintre Germania și Franța, mai ales în domeniile economic, al politicii externe și de securitate, educației și culturii, cercetării și tehnologiei, schimbărilor climatice și mediului, precum și în materie de cooperare transfrontalieră și la nivelul societății civile.
În cadrul noului tratat, cele două state își exprimă viziunea conform căreia "o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene".
Merkel și Macron se întîlnesc într-un loc încărcat de simboluri. Germanii îl numesc Aachen, francezii Aix-la-Chapelle: în acest oraş este înmormîntat împăratul Carol cel Mare care, în secolul al IX-lea domnea peste ţinuturi incluzînd mai multe teritorii europene, printre care Franţa şi Germania.
Emmanuel Macron, confruntat cu o gravă criză socială la el acasă, şi Angela Merkel, aflată la sfîrşit de carieră, încearcă prin această nouă semnătură să completeze vechiul acord dar şi să transmită un mesaj tonic în direcţia europenilor.
Tratatul dintre cele două state prevede crearea unei "adunări parlamentare comună", compusă din 50 de deputaţi francezi şi 50 de deputaţi germani.
Mai rămîne ca dificultăţile interne ale unor ţări precum Franţa, deziluziile multor europeni, haosul provocat de Brexit, precum şi alte crize în plină evoluţie să nu frîneze ceea ce cuplul franco-german doreşte să relanseze: construcţia europeană.