MENIU

Klaus Iohannis a cerut un raport Guvernului după începerea anului școlar. Ce spune despre dotarea școlilor și testarea COVID a profesorilor

Începerea noului an școlar 2020-2021 Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis apreciază că începutul noului an şcolar, în condiţii de pandemie, "a fost un succes", cu toate că în multe locuri nu sunt încă asigurate dotările tehnice. Șeful statului a făcut un apel la directorii școlilor pentru a cere ajutorul autorităților locale și al inspectoratelor județene în aceste cazuri. În plus, Iohannis a anunțat că așteaptă la sfârșitul primelor două săptămâni de școală un raport de la Guvern cu problemele constatate, dar și soluțiile propuse.

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat că începutul anului școlar „a fost un succes în aceste condiții extrem de dificile de epidemie, de pandemie, în condițiile în care, din păcate, nu toate școlile au problemele rezolvate”.

„La începutul acestei săptămâni au reînceput școlile, în cea mai mare parte cu prezența fizică a copiilor în clase. Nu peste tot însă unitățile de învățământ au beneficiat de resursele necesare pentru ca procesul educațional, în format fizic sau on-line, să se poată derula în bune condiții.

Fac un apel la directorii unităților de învățământ să se adreseze, fără rezerve, în această perioadă, atât autorităților locale, cât și inspectoratelor școlare județene, cerându-le toate resursele de care au nevoie și clarificările necesare. (...) 

Le solicit tuturor primarilor, consiliilor județene și inspectoratelor școlare să soluționeze cu prioritate problemele existente în fiecare unitate de învățământ. Totodată, am cerut Guvernului României ca la finalul primelor două săptămâni de școală să elaboreze o evaluare completă a situației la nivel național, să prezinte care sunt vulnerabilitățile, dar și soluțiile necesare. Educația trebuie să continue, iar asta depinde de mobilizarea atât a autorităților naționale, cât și a celor locale”, a anunțat Klaus Iohannis, în conferinta de presă de miercuri.

Referitor la lipsa tabletelor, a telefoanelor, a curentului în multe localități din țară pentru învățământul online, șefu lstatului a admis că, din păcate, mai există astfel de cazuri şi, din păcate, nu toate autoritățile s-au implicat sută la sută pentru rezolvarea acestor probleme. Acolo unde ele mai apar este foarte important să fie sesizate și autoritățile locale, împreună cu autoritățile centrale, vor găsi urgent soluții pentru aceste chestiuni”.

Totodată, în legătură cu testarea profesorilor și a elevilor înainte de începerea școlii șeful statului a declarat că „testarea în masă a profesorilor nu este recomandată și nu s-a făcut nicăieri”.

„La nivelul Organizației Mondiale a Sănătății nu există un consens pentru testarea în masă a profesorilor. Iar acolo unde s-au făcut testări, s-au făcut, și asta este și recomandare OMS, acolo unde sunt focare și acolo este foarte utilă testarea tuturor cadrelor didactice, poate și a elevilor dintr-o școală. Au existat și câteva testări cu un număr mare de persoane, dar care s-au făcut pentru a verifica câți oameni au avut această boală”, a explicat Iohannis în răspunsul dat jurnaliștilor la conferința de miercuri de la Palatul Cotroceni.