MENIU

VIDEO Klaus Iohannis, după discuția cu nr.2 al SUA, Kamala Harris: Românii pot sta liniștiți, sunt apărați

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că românii pot sta liniștiți, pentru că sunt aparați de NATO, în contextul tensionat al conflictului din Ucraina. Șeful statului a făcut o declarație la finalul întrevederii cu vicepreședintele american Kamala Harris, aflată în vizită la București. Pe de altă parte, președintele a precizat că România nu-și va neglija misiunea pe care o are ca membru NATO și va acționa ferm pentru a-i ajuta pe alți parteneri.

"Mă bucur că am ocazia să o primesc pe vicepreședintele SUA. Îi mulțumesc pentru prezența sa, în aceste momente de cumpănă.

Vizita dvs reflectă o dată în plus profunzimea parteneriatului

I-am transmis aprecierea României pentru eforturile SUA în acest context foarte cmplicat

Coordonarea strânsă a SUA cu România au avut o contribuție esențială la răspunsul față de acțiuile Rusiei.

Doamna vicepreședinte a reconfirmat angajamentul deplin al SUA față de articolul 5 al apărării colective, care conține esența și spiritul NATO.

O spun cu mare responsabilitate: NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv România. Este un scenaruu pe care, evident, dorim să-l evităm, dar noi, ca aliați, nu vom ceda niciun milimetru în privința angajamentelor care ne leagă.

Fiecare cetățean român poate să fie liniștit, fără grijă pentru siguranța sa și a familiei.

Am discutat despre creșterea prezenței militare a SUA și a aliaților în România pe termen lung.”" a declarat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă există îngrijorare în ceea ce privește evoluția situației din zonă, președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu există astfel de semnale. "NU avem date care să indice că România ar fi țintită prin vreo acțiune a Rusiei. Pe de altă parte, este clar că această agresiune a provocat un rezultat vizibil, ferm, iar aceasta este unitatea NATO și hotărârea statelor membre de a sta împreuna și a se apăra împreună." 

Șeful statului a comentat și întrebarea legată de atrocitățile pe care se relatează că armata rusă le-a comis împotriva civililor ucraineni, cum ar fi bombardarea unui spital de copii.

"Este foarte clar că astfel de situați trebuie documente pentru ca la momentul potrivit autoritățile și instituțiile competente să poată urmări aceste fapte și să poată stabili, la nivel internațional, daca e vorba de crime de război și cine se face vinovat," a afirmat Klaus Iohannis.

Mai multe articole despre:
kamala harris sua biden iohannis ucraina nato putin