Jumătate din râuri și alte cursuri de apă din Europa sunt amenințate de poluare
Aproape jumătate din râuri și alte cursuri de apă din Europa continentală sunt amenințate de poluanți chimici, cum ar fi pesticidele și alte substanțe industriale, relevă un studiu bazat pe o analiză a datelor serviciilor guvernamentale de monitorizare provenind de la 4.000 de situri din Uniunea Europeană, informează AFP, potrivit AGERPRES.
Cercetătorii consideră că riscurile reale sunt "probabil subevaluate", având în vedere limitările programelor de monitorizare ale agențiilor guvernamentale din diferite țari.
"Majoritatea râurilor și cursurilor de apă sunt afectate sau amenințate din punct de vedere ecologic de o foarte mare pierdere a biodiversității", avertizează Egina Malaj, de la Centrul Helmholtz de cercetare a mediului din Leipzig, Germania.
Pesticidele, hidrocarburile aromatice policiclice (HAP), soluțiile ignifuge bazate pe brom, vopselele fără miros, lacurile pentru protejarea lemnului sunt, conform cercetătorilor, substanțele chimice care prezintă cel mai mare risc pentru aceste ecosisteme acvatice, dintre cele 223 de substanțe analizate.
Autorii studiului consideră că aceste produse chimice au fost probabil fatale pentru diferite organisme din râuri și alte cursuri de apă în 14% din locurile monitorizate și au provocat efecte adverse cronice în 42% dintre acestea.
La nivel regional, bazinele hidrografice mai industrializate din nordul Europei prezintă un risc de poluare chimică în mod vădit mai mare decât în sudul continentului.
Cercetătorii consideră că aceste rezultate susțin necesitatea unor măsuri extinse de protecție a mediului având ca obiectiv minimizarea poluării cu substanțe chimice organice.
Studiul a fost publicat în Analele Academiei Americane de Științe (PNAS).