Tribunalul București a dat publicității motivele pentru care a respins eliberarea lui Oprescu
Un judecător de la Tribunalul București i-a respins cererea lui Sorin Oprescu de a fi pus în libertate, pe motiv că nu există o expertiză medicală care să ateste că viața acestuia este în pericol, din cauza condițiilor de detenție sau că afecțiunile de care suferă nu pot fi tratate în sistemul penitenciar. Instanța arată că Sorin Oprescu a depus la dosar o serie de înscrisuri din care rezultă că prezintă, la momentul încarcerării, diabet zaharat tip II cu necesar de insulină, arterită, retinopatie incipientă, stent în 2005.
În sala de judecată, primarul suspendat al Capitalei a declarat că primește tratamentul medical de care are nevoie în arest, "dar nu vrea să moară în arest, întrucât glicemia sa este foarte mare, neputând ține sub control strict alimentația pe care o primește prin cântărire, lucru pe care îl făcea atunci când se afla în stare de libertate".
"Judecătorul de drepturi și libertăți reține că indubitabil inculpatul prezintă boli grave, fiind posibil ca starea de arest preventiv în care se găsește de 20 de zile să-i fi cauzat un stres emoțional puternic, care poate duce la agravarea stării de sănătate în viitor. Din modul în care inculpatul și-a prezentat cauza, se constată că acesta arată că prin luarea măsurii arestării preventive, din cauza bolilor de care suferă, îi este pusă în pericol viața. Judecătorul de drepturi și libertăți constată că, la acest moment procesual, din datele dosarului rezultă că inculpatul primește tratamentul medical de care are nevoie, chiar inculpatul afirmând că își administrează singur insulina. Trebuie precizat că nu există o expertiză medicală din care să rezulte că viața inculpatului este în pericol din cauza condițiilor de detenție pe durata măsurii arestării preventive sau că afecțiunile de care suferă inculpatul l-ar supune unui pericol sau unei încercări de o intensitate care să depășească nivelul de suferință inerent detenției", se arată în motivare.
De asemenea, instanța a constatat că nu există înscrisuri medicale din care să rezulte că bolile de care suferă Oprescu nu ar putea fi tratate în sistemul penitenciar al rețelei medicale a ANP, ori posibilitatea efectuării unui tratament sub pază în rețeaua medicală de specialitate a Ministerului Sănătății.
"Totodată, se observă că nu există înscrisuri ori alte informații din care să rezulte că inculpatului nu îi este asigurată alimentația corespunzătoare în arest, astfel că se constată că este neîntemeiată susținerea inculpatului în sensul că îi este pusă în pericol viața. Circumstanțele personale ale inculpatului și starea de sănătate invocate de către inculpat nu pot constitui temei al reconsiderării privării sale de libertate, ci trebuie evaluate în contextul gravității sporite a presupusei fapte de care este acuzat inculpatul și a scopului urmărit prin măsura preventivă dispusă, respectiv asigurarea unei bune desfășurări a procesului penal, inclusiv prin evitarea posibilității ca inculpatul să influențeze ancheta, în special prin prisma calității pe care o deține — aceea de primar (suspendat) al municipiului București", mai spune judecătorul.
Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, fiind acuzat de DNA de luare de mită.
Din momentul în care a fost arestat, Oprescu s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, el fiind internat patru zile la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost supus unor investigații amănunțite.