Jocuri de putere, cu Oreste Teodorescu: Cum se resetează influenţele majore din Orientul Mijlociu după retragerea graduală a Statelor Unite din regiune
Trei subiecte de maxim interes din agenda internațională vom aborda în această seară:
Exploziile devastatoare de la Beirut și cum se resetează influenţele majore din Orientul Mijlociu după retragerea graduală a Statelor Unite din regiune. Odată anunțată intenția administrației Trump de a părăsi scena, rămăsese un vid de putere, iar Libanul rămăsese complet descoperit şi ameninţa să intre în implozie. Mizele jocurilor de putere și influența în regiune sunt imense. Cine controlează Libanul are acces strategic în Estul Mediteranei, în apropierea actualelor sau pe linia viitoarelor reţele multinaţionale de transport energetic, poate controla zona de interconectare terestră și maritimă cu Drumul Mătăsii, care leagă, de mii de ani, Orientul de Occident.
Al doilea subiect care ne interesează în această seară este legat de triunghiul marilor jocuri de putere geostrategice dintre SUA, China și Federația Rusă. Este limpede că pandemia de Coronavirus a polarizat planeta între vectorii celor două sisteme geopolitice, american și chinez, forțând restul statelor să se alinieze în spatele uneia dintre ele. Aici sunt două curente de gândire perfect opozabile. Ei bine, poate pentru prima oară în istoria modernă, Rusia este constrânsă să aleagă una dintre părți. Putin are în sfârșit o mare dilemă.
Și, în sfârșit, vom închide cu subiectul alegerilor prezidențiale din SUA, care vor avea loc pe 3 noiembrie. Sondajele îl plasează pe contracandidatul lui Trump Joe Biden ca fiind favorit, și aici vorbim despre un alt punct critic între Rusia și China. Pai dacă Kremlinul a fost deja implicat în alegerile din America operând în favoarea lui Donald Trump iar obiectivul major al Beijingului este împiedicarea câștigării unui al doilea mandat, înțelegem limpede așezarea pieselor de șah, sau mai degrabă de go...
Vom desface firul în patru cu Cristian Diaconescu, generalul Alexandru Grumaz, profesorul Ștefan Ciochinaru și Mihai Rusu.