MENIU

Jandarmii, VIOLENŢĂ EXTREMĂ la protestul de sâmbătă. Conducerea a deschis o anchetă

Deși, sâmbătă, s-au vehiculat multe inițiative ale Jandarmeriei Române în care îi îndemnau pe protestatari să aibă un comportament decent în timpul manifestărilor, cei care s-au abătut de la acest plan au fost... chiar ei. 

Un jandarm a fost surprins lovind mai mulți oameni care se apropiau de gardul de la Piaţa Universităţii. Deși colegii săi încearcau să mențină situația sub control fără să folosească violența, jandarmul a început să îi lovească pe protestatari cu pumnii, să-i îmbrâncească și chiar să le rupă hainele de pe ei. Mai mult, unul dintre manifestanți a fost aruncat pe jos şi a fost lovit cu picioarele.

Momentul în care jandarmii se luptă cu protestatarii, filmat de sus, separat de transmisiunea TV

În mediul virtual circulă informații potrivit cărora jandarmul violent l-ar fi escortat pe Liviu Dragnea în deplasările la DNA.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a anunţat că s-a declanşat o anchetă internă.

"Colegul meu şi-a pierdut calmul, nu putem generaliza. Pot să vă sigur că avem reguli destul de clare şi de riguroase care vor fi aplicate în toate aceste situaţii de acest gen. Din poziţia pe care o am nu pot să am comentarii la adresa colegului mue. E un caz izolat, care nu caracterizează Jandameria. N-au fost ordine ca intervenţia să fie în forţă. Legea este singurul nostru partener. Noi suntem liniştiţi, avem conştiinţa împăcată", a spus Georgian Enache, la Realitatea TV.

După aceste precizări ale lui Georgian Enache, Jandarmeria a venit şi cu un comunicat:

Jandarmeria Capitalei precizează că imaginile apărute în spaţiul public de la protestele de sâmbătă seara fac obiectul unei verificări interne, menţionând că jandarmul care apare lovind mai multe persoane a fost identificat.

"Imaginile apărute în spaţiul public, care prezintă acţiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne. Se va analiza punctual acel moment, dar şi întregul ansamblu de decizii şi contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament şi nu doar una fragmentară. La acest moment, cunoaştem identitatea jandarmului din dispozitiv şi în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine", se arată într-un comunicat transmis, duminică, AGERPRES.

Jandarmeria Capitalei informează că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfăşurării misiunii.

"Există situaţii în care jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale a unui jandarm va fi stabilită de verificările interne. Explicaţiile însă sunt necesare pentru a înţelege întregul context şi a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice", precizează Jandarmeria Capitalei.

Mai multe articole despre:
jandarmeria