MENIU

Istoriul redevențelor Petrom: Cum au procedat politicienii ani la rând - Ponta: „Evident că le mărim”

Victor Ponta

Program de guvernare USL (mai, 2012): Programul de guvernare al primului Guvern Ponta prevedea clar regândirea redevențelor. Programul a fost lansat în mai 2012. De atunci, au tot urmat declarații ale miniștrilor finanțelor, ai economiei, ai energiei, dar și ale premierului, despre cât de intens se lucrează la noul sistem de redevențe.

Victor Ponta (ianuarie, 2013):
„Vrem sa marim redevențele pe petrol, dar nu putem face asta decât din 2014. Evident că marim redevențele, evident însă că nu le putem mări doar la Petrom. Ideea este să marim redevențele în toate celelalte zone care țin de resursele naturale la un nivel la care statul roman să câțtige mai mult și la care să se păstreze investițiile."

Victor Ponta (iunie, 2013):
„Anul viitor expiră cei zece ani conveniţi în acordul cu OMV-ul, în care nu puteam să umblăm la redevenţe. Anul viitor, vom avea o nouă lege a redevenţelor, în care vom aplica media europeană. Nu spun că vom face cele mai mari redevenţe, că pleacă oamenii din ţară, nu le vom mai face, însă, nici cele mai mici, ci va fi exact media europeană sau media mondială, de fapt, în aşa fel încât să existe interesul să rămână în ţară, să exploateze. Am mai auzit o poveste: „Domnule, dar de ce nu exploatăm noi? De ce îi chemăm pe Chevron sau pe Exxon?" Pentru că e vorba de nişte miliarde de dolari şi de o tehnologie, pe care România nu o are. E foarte simplu.”

Victor Ponta (iunie, 2013):
„Vreau să facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, în care toate redevențele pe care le vom încasa pentru noile exploatări, fie că este vorba de off-shore, fie că este vorba de gaz de șist, să fie puse într-un fond, nu în buget de unde plătim diverse cheltuieli ale administrației sau salarii sau pensii, ci le punem într-un fond de dezvoltare și le folosim numai pentru... o sa decidem politic, avem nevoie de autostrăzi, să informatizăm toată țara."

Victor Ponta (iulie, 2013):
„Vreau sa adaug faptul că, în acest an, vom finaliza și, probabil, vom și adopta noua lege privind redevențele. Expiră cei 10 ani din contractul din 2004 cu Petrom. Practic, anul viitor, România va avea redevențe pentru toate resursele sale naturale, redevențe la media europeană. Mergem spre media UE, însă, din câte știu, termenul contractual cu Petrom este noiembrie 2014. Însă ar putea să fie și mai repede dacă vom avea un regim stimulativ. Petrom este o companie esențială pentru România. Evident vor fi redevențe diferite deoarece costurile investițiilor din Marea Neagră sunt diferite. Una este când sapi în Gorj și alta când sapi la 2.000 m în Marea Neagră. Și la gazele de șist. ANRM face un studiu comparativ la nivel internațional și la sfârșitul lunii august vom avea un studiu comparativ."

Victor Ponta (februarie, 2014):
„Ministerul Finanțelor are ca obiectiv fundamental reforma sistemului de redevențe".

Ioana Petrescu (noiembrie, 2015)
„Vom introduce un nou sistem de taxare a resurselor naturale probabil de la 1 ianuarie 2016, pentru a avea timp să-l dezbatem cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, să-l trecem prin Parlament și să-l discutăm cu toată lumea, să fie înțeles și să avem predictibilitate fiscală, să fie cunoscut cu cel puțin un an înainte de toate părțile interesate. Am decis ca de la 1 ianuarie 2014 să prelungim sistemul actual pentru un an, pentru a putea avea aceste dezbateri și pentru a trece această lege prin Parlament. Vrem ca această lege să treacă și să fie văzută și de opoziție, eventual și votată de opoziție.” 

Anca Dragu (decembrie, 2015)
„Avem 1,5 miliarde lei deja (n.r. din redevenţe) în veniturile bugetare pentru 2016, prin continuarea regimului din 2015. Pentru proiectul de lege privind redevenţele ne aflăm într-o fază avansată a elaborării. Dorim ca în primul trimestru al anului viitor să o punem în consultare publică suficient timp, mai mult de o lună, astfel încât (...) toată lumea să-şi formeze o părere, o opinie despre această lege şi am dori ca în 2017 să avem deja o lege funcţională şi să nu mai mergem pe aceste prelungiri." 

Sorin Grindeanu (mai, 2017):
„Se lucrează. E un grup de lucru în care mai mai multe ministere lucrează - Ministerul Energiei, Economiei, Ministerul de Finanţe, bineînteles. Se lucrează, ceea ce s-a cristalizat până acum, dar nu vreau să spun mai mult, e un fel de împărţire a acestor redevenţe, pe de-o parte cele onshore, adică pe pământ, şi cele offshore, adică alt tip de redevenţă, pentru că şi tipul de exploatare în largul mării e diferit de cel de pe pământ. (...) Va fi respectat programul de guvernare, iar legea va fi gata în acest trimestru.” 

Mihai Tudose (august, 2017)
„Redevențele vor fi modificate în mod cert începând cu luna ianuarie a anului viitor. Noi încă lucrăm la Legea redevenţelor (…) În mod cert va trebui să modificăm redevenţele, (…) cu 1 ianuarie 2018. Majorarea accizelor nu va genera creşterea preţului la carburanţi. Să vedem cum se comportă (n.r.firmele). Depinde de comportamentul lor. Nu s-a uitat nimeni la ei. Nu dau vina pe greaua moştenire, pe ce s-a întâmplat înainte. Eu sunt astăzi aici pus cu o misiune de către două partide, să facem ca lucrurile să meargă în această ţară şi, dacă vom continua să nu vedem ceea ce se întâmplă, eu cred că stăm degeaba aici.” 

Ludovic Orban (august, 2020)
„Nu putem fixa redevenţe fără să ţinem cont de tot ceea ce înseamnă piaţa mondială, să ţinem cont de legislaţia europeană, să ţinem cont de tipul de taxare care este practicat de celelalte ţări. Acest slogan cu mărirea redevenţelor pentru a creşte veniturile riscă să creeze efectul contrar pentru că orice investitor, orice companie care este implicată în procesul de exploatare a resurselor naturale, în momentul în care ia decizia să susţină o investiţie ţine cont şi de sistemul de taxare care există în România, iar comparativ cu sistemul de taxare din alte ţări, România nu are un paradis fiscal, ci dimpotrivă, avem un sistem fiscal chiar uşor peste media taxărilor din alte ţări europene.”

 

Mai multe articole despre:
petrom redevente ponta