Iohannis, reclamat la CNCD după referirea la "autism"
Klaus Iohannis a gafat după modelul ,,Dăncilă”. Președintele a făcut referire la persoanele cu tulburări din spectrul autist în contextul discuției despre amnistie și grațiere. Șeful statului a prezentat scuze prin purtătorul său de cuvânt, dar nu a scăpat de trimiterea la CNCD - consiliul pentru combaterea discriminărilor.
Purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale a prezentat scuze din partea șefului statului, dar nu a fost suficient pentru a mulţumi ONG-urile dedicate persoanelor care suferă de autism.
"Preşedintele României nu a avut, sub nicio formă, intenţia de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism. Preşedintele României îşi cere scuze dacă în urma afirmaţiei dumnealui sunt persoane care s-au simţit lezate" , a precizat Mădălina Dobrovolschi.
Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț l-a reclamat pe Iohannis la Consiliul pentru combaterea discriminării pentru referirea la autism.
"Românii diagosticați cu tulburări din spectrul autist au început anul jigniți de premierul Viorica Dăncilă", spune ONG-ul menţionat şi "îl încheie jigniți de președintele Klaus Iohannis care face o declarație lipsită de considerație".
La începutul acestui an, premierul Viorica Dăncilă i-a calificat drept „autiști" pe cei care ar „dezinforma Uniunea Europeană". Ulterior și-a cerut scuze public, dar s-a ales cu o plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Instituția a stabilit însă că afirmația s-a încadrat în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare.
Mai jos textul comunicatului de presă în care i se reproşează lui Iohannis referirea negativă cu privire la autism:
Copiii noștri nu sunt părți de vorbire cu conotații negative
"Iar dacă ne uităm în urmă, ce s-a mai întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autişti şi că nu se discută despre ordonanţă pe amnistie şi graţiere. Se discută despre ea!"
Declarația de mai sus îi aparține președintelui Klaus Iohannis.
Dacă românii diagosticați cu tulburări din spectrul autist au început anul jigniți de premierul Viorica Dăncilă care îi numea peiorativ "autiști" pe parlamentarii care în opinia ei "dezinformau" la Bruxelles, iată că îl încheie jigniți de președintele Klaus Iohannis care face declarația lipsită de considerație de mai sus.
Asociaţia Autism Europa Bistriţa își declară și de această dată revolta și condamnă folosirea în spațiul public cu sens peiorativ a termenului "autism". Așa cum am precizat și în cazul gafelor anterioare comise de persoane publice, persoanele cu autism au calități pe care nu le au politicienii din România dintre care noi, cei care muncim și trăim alături de ele, apreciem cel mai mult sinceritatea și onestitatea.
Îl invităm cu această ocazie pe domnul președinte Klaus Iohannis la centrul nostru, pe care îl susțin doar părinții din fonduri proprii și sponsorii privați (pentru că statul continuă să nu facă nimic pentru persoanele diagnosticate cu autism) pentru a înțelege ce înseamnă cu adevărat autismul și cum pot fi sprijinite astfel de persoane.
Așteptăm de la persoanele publice să pună umărul la combaterea stigmatizării unor ființe minunate și nu jigniri care denotă lipsa profundă de înțelegere a fenomenului autismului.
FEDRA și împreună cu ea Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa au reclamat deja mai mulți politicieni la CNCD pentru folosirea peiorativă a termenului de autism și nici unul nu a fost sancționat.
Probabil că și pentru CNCD "autist" e un adjectiv cu conotații negative și atât. Un motiv suficient de pertinent pentru care nu există în România politici publice coerente de protecție a persoanelor diagnosticate cu TSA, că ar fi ieșit din comun ca politicienii români să acorde atenția cuvenită unor părți de vorbire.
În ciuda faptului că e o perioadă în care ar trebui să ne liniștim și să ne bucurăm de iarnă și în ciuda faptului că suntem extrem de dezamăgiți de reacția pe care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania a avut-o în cazul premierului Vasilica-Viorica Dăncilă, vom proceda similar, printr-o reclamație la CNCD.
Sperăm ca lista neagră a politicienilor care au folosit peiorativ cuvântul autist să se oprească aici. Abia în momentul în care vom învăța că "autist" nu e un adjectiv menit să jignească vom putea spune cu mâna pe inimă că avem o clasă politică care gândește înainte de a deschide gura.
Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț