MENIU

Întrebarea care macină orice șofer român: Cum e mai ieftin? Cu benzină sau cu diesel?

Cum e mai ieftin? Cu benzină sau cu motorină? Foto/Profimedia

Cum este mai ieftin: Cu mașină pe motorină sau pe benzină? Iată întrebarea care îi macină pe români de la prima oră de șofat. 

Înainte de a alege într o mașină pe benzină sau una pe motorină, șoferii ar trebui să ia în calcul și costurile de întreținere ale acestor motoare. De asemenea, sunt importante și costul inițial de achiziție, fiabilitatea și consumul de carburant. Iată, care dintre cele două motorizări, diesel sau benzină, are costuri mai mici de întreținere și cât de mare este diferența.

 

Mulți șoferi cu experiență spun că cea mai bună mașină este cea pe care ți-o permiți. Dar acest sfat nu se aplică doar atunci când îți cumperi mașina, ci mai ales pe termen lung.

 

Pentru că, în unele cazuri, costurile de întreținere pot fi mult mai mari decât valoarea în sine a vehiculului.

Mașinile „ieftine”, mai scump de întreținut

Mulți șoferi preferă să cumpere mașini la mâna a doua, pentru că sunt mai ieftine decât cele noi.

Poți să găsești un BMW sau Mercedes, fabricate înainte de 2000, la 1.000-2.000 de euro. Mulți se gândesc că fac o super afacere, dar, în realitate, își cumpără o epavă. Pentru că, de cele mai multe ori, aceste mașini au nevoie de reparații considerabile, inclusiv înlocuirea motorului. Ceea ce îi poate costa chiar și 3.000-4.000 de euro, mai ales că dacă vor cumpăra piese noi”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

 

Acesta e motivul pentru care în Germania se găsesc astfel de mașini la prețuri de 200-400 de euro. Pentru că cine le cumpără, în timp, va fi nevoit să investească foarte mulți bani în reparații.

De aceea, costul de întreținere este esențial de luat în calcul atunci când cumperi o mașină.

Însă, dacă facem o comparație între principalele variante de motorizare, care este cel mai ușor și ieftin de întreținut, diesel sau benzină?

 

Motor diesel, avantaje și dezavantaje

Avantajele unui motor diesel sunt legate de consum și durata de viață. Motoarele diesel sunt realizate din componente mai solide. Astfel, suportă o rată de compresie mai ridicată și funcționează pe baza unui combustibil mai greu.

De aceea, un propulsor pe motorină este mai rezistent și poate avea o durată de viață dublă față de un motor pe benzină.

În plus, cuplul motor este net superior celui pe benzină. Astfel, puterea transferată roților va fi mai mare, ceea ce va conta atunci când urci sau cobori un deal, ori dacă tractezi o rulotă sau o remorcă. În plus, consumul de carburant poate fi chiar și cu 50% mai mic decât la benzină.

În schimb, un mare dezavantaj la motorul diesel e reprezentat de costul componentelor. Majoritatea pieselor sunt mai scumpe la un sistem de propulsie pe motorină, față de cel pe benzină.

În plus, nivelul de noxe este mai ridicat, ceea ce poate pune probleme, cu timpul, când se face Inspecția Tehnică Periodică.

 

De asemenea, o mașină pe motorină este mai zgomotoasă. Ceea ce poate fi deranjant la unele vehicule, care nu sunt antifonate corespunzător.

Iar când afară temperatura scade sub -18 grade Celsius, motoarele diesel pornesc mai greu.

Motor pe benzină, avantaje și dezavantaje

Principalul avantaj al unui motor pe benzină este rafinamentul în funcționare. Desigur, nu se aplică tuturor, pentru că unele motoare în 3 cilindri s-au dovedit destul de rigide.

Un alt plus este nivelul redus de zgomot și emisiile mai mici de noxe, comparativ cu diesel.

Și, desigur, costuri mai mici de întreținere și prețuri de achiziție mai scăzute decât la mașinile pe motorină.

La capitolul dezavantaje, motorul pe benzină e recunoscut pentru consumul mare de combustibil. În plus, fiabilitate se poate dovedi, în timp, mai slabă decât la diesel, dar acest aspect depinde de producătorul motorului, de modul de exploatare și întreținere.

Ce mașină are costuri mai mici de întreținere: diesel sau benzină?

Atât motoarele diesel cât și cele pe benzină au avantaje și dezavantaje. Buna-funcționare a acestora depinde foarte mult de modul de exploatare, condițiile de drum și efectuarea corectă a intervențiilor întreținere.

La modul general, putem spune că la o mașină pe benzină piesele sunt mai ieftine. Dar are un consum mai mare de carburant. La diesel, reparațiile sunt mai scumpe, dar defecțiunile apar mai rar. Dacă mergi prin oraș, problemele pot să apară mai des la diesel, în schimb, la benzină consumul de carburant va fi triplu. Încă nu există o certitudine, care mașină are costuri mai mici de întreținere”, a mai spus mecanicul.

În plus, costurile de întreținere depinde foarte mult și de producătorul auto, de modelul mașinii și de numărul de unități comercializate. Pentru că, de exemplu, e mult mai ușor să găsești la dezmembrări piese pentru Dacia Logan, VW Golf sau Opel Astra. În schimb, va fi greu să găsești componente pentru Land Rover Discovery, BMW Seria 6 sau Audi Quattro. Iar dacă sunt modele vechi, vor fi greu de găsit inclusiv piese noi, originale sau aftermarket.

Cum poți anticipa costurile de întreținere ale unei mașini

Înainte de a achiziționa o mașină, ar fi bine să analizezi unde o repari și de unde cumperi piese de schimb. Cu cât mașina e mai veche, cu atât se vor găsi mai greu mecanici și piese pentru ea.

Dacă ai în vedere deja un model de mașină, poți căuta online cât costă:

  • un kit de ambreiaj;
  • înlocuirea curelei/lanțului de distribuție;
  • schimbul de ulei și filtre;
  • un set nou de plăcuțe și discuri de frână.

Aceste piese intră în categoria de consumabile. Ele se înlocuiesc cu regularitate, pentru a asigura buna-funcționare a vehiculului.

De asemenea, pentru motorizarea aleasă, analizează cât sunt:

  • impozitul anual;
  • asigurarea auto obligatorie (RCA);
  • asigurarea facultativă (CASCO).

Și, nu în ultimul rând, ce consum de carburant are. Pentru că, pe termen lung, acest aspect poate face o mare diferență.

De exemplu, dacă în fiecare zi parcurgi, în medie, 100 de kilometri, la finalul anului se vor aduna peste 36.000 km. Dacă o mașină diesel consumă aproximativ 5 litri/100 km, iar una pe benzină 8.5 litri, diferența va fi importantă.

La diesel vei alimenta puțin peste 1.800 de litri, în timp ce la benzină vei băga peste 3.100 de litri.

În bani, la un preț de 7 lei litrul, benzina te va costa peste 21.000 de lei, în timp ce motorina aproximativ 13.000 de lei.

SURSA