Intimitatea va fi un lux? „Spionajul” din China, pericol pentru libertatea oamenilor din Occident - Un efect al revoluției digitale
Intimitatea va fi un lux în viitorul apropiat. Guvernul chinez a creat un sistem de supraveghere a cetățenilor săi demn de filmele science-fiction. Nimic din ce fac oamenii nu va scăpa neobservat. Imaginile vor surprinde cel mai mic detaliu. Mai mulți analiști avertizează că modelul ar putea fi preluat și de Occident și s-ar putea aluneca într-o veritabilă „autocrație”.
Sistemul de supraveghere creat de guvernul de la Beijing pentru a-și urmări cetățenii seamănă cu cele din filmele științifico-fantastice. Scopul guvernanților comuniști este să surprindă tot ce fac aceștia, până la cele mai mici detalii. Specialiștii se tem că exemplul va fi urmat și de Occident, unde revoluția digitală s-ar putea înclina spre tiranie, scrie presa internațională.
În provincia Xianjiang, aparatul de stat încearcă să îi transforme pe uiguri și alte minorități în cetățeni model. Regiunea este împânzită de camere de supraveghere care pot face zoom pe detalii, care urmăresc oamenii în timp ce merg pe stradă și care funcționează noaptea. La toate astea se adaugă drone cu tehnologie de recunoaștere a feței și care pot detecta numerele unice de identificare ale smartphone-urilor.
Întreg sistemul de supraveghere permite guvernului să adune informații despre tot ce face un cetățean, de la notele obținute la școală la obiceiurile de mâncare sau vicii.
Scenariul pare unul SF pentru oamenii din Occident. Specialiștii sunt, însă, de părere că viitorul ar putea fi sumbru. Companiile de înaltă tehnologie profită de informațiile obținute de la clienții lor și le folosesc pentru a compila portrete pe care le vând agențiilor de publicitate.
„Am devenit sclavi ai comerțului. Exact asta s-a întâmplat, iar rezultatele zguduie democrația din temelii, ne-au transformat viețile de zi cu zi”, avertizează SHOSHANA ZUBOFF, profesor la Harvard.
Autoritățile occidentale încearcă să exploateze puterea tehnologiei de supraveghere. Autoritățile americane folosesc deja tot felul de instrumente de spionaj, cum ar fi sistemele de recunoaștere facială în timp real, sau de extragere a datelor.