MENIU

Dispută între procurorul general şi ministrul Justiţiei, după sesizarea Inspecţiei Judiciare

<p>Ministrul Justiţiei</p>

Război al declaraţiilor între Tudorel Toader şi Augustin Lazăr. Ministrul Justiţiei a cerut Inspecţiei Judiciare să cerceteze "conduita" procurorului general, după ce Augustin Lazăr a refuzat să furnizeze comisiei parlamentare de anchetă dosarul Ministerului Public privind alegerile din 2009. Ulterior, Tudorel Toader a transmis mai multe precizări în care îl acuză pe Lazăr că nu a respectat principiul loialităţii între instituţii: "acest refuz al domnului Augustin LAZĂR, în exercitarea funcţiei de Procuror General al României, nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituţii şi principiul loialităţii faţă de Constituţie". Dar nici Lazăr nu s-a lăsat mai prejos. Procurorul General a transmis şi el un comunicat de presă în care atrage atenţia că prin trimiterea dosarului către comisi se ridică o problemă de drept: "problema condițiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziția altor autorități sau instituții, în afara celor cu atribuții privind soluționarea ori verificarea lui".

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a decis, miercuri, după discuția cu procurorul general Augustin Lazăr, să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu furnizarea de documente despre ancheta privind alegerile prezidențiale din 2009.

Miercuri dimineață, Tudorel Toader declara că nu este cazul ca Augustin Lazăr să întrebe CSM dacă poate să ofere aceste documente ale Ministerului Public comisiei parlamentare care investighează scrutinul.

"Am convingerea că procurorul general își cunoaște atribuțiunile de serviciu. Am convingerea că procurorul general cunoaște modul de îndeplinire, de exercitare a respectivelor atribuțiuni și nu cred că este cazul ca domnia sa să întrebe CSM dacă să furnizeze sau nu respectivele documente", afirma Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiției, înainte de întâlnirea cu Augustin Lazăr.

Ce spune Tudorel Toader

Ministerul Justiţiei a precizat miercuri că refuzul procurorului general Augustin Lazăr de a pune la dispoziţia Comisiei parlamentare de anchetă o copie a dosarului privind organizarea alegerilor prezidenţiale din 2009 "nu este în acord cu principiul cooperării loiale dintre instituţii".  


"Miercuri, Ministerul Justiţiei a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la refuzul domnului Augustin Lazăr, procurorul general al României, de a pune la dispoziţia Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017, înregistrat pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi declaraţiile persoanelor audiate, necesare aflării adevărului în cauza ce formează obiectul activităţii Comisiei speciale de anchetă pentru efectuarea unor verificări prealabile în legătură cu răspunderea disciplinară", se arată în comunicatul remis realitatea.net.

Augustin Lazăr a venit cu replica pentru Toader

Pe de altă parte, în decurs de doar zece minute, a venit şi punctul de vedere din partea Parchetului General. Astfel, în comunicat se precizează că Augsutin Lazăr a avut o convorbire telefonică cu Tudorel Toader despre sesizarea transmisă CSM, şi se atrage atenţia că prin trimiterea dosarului către comisi se ridică o problemă de drept: "problema condițiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziția altor autorități sau instituții, în afara celor cu atribuții privind soluționarea ori verificarea lui".

"Cu referire la solicitarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, aceasta a fost justificată, între altele, de caracterul fără precedent al solicitării Comisiei, cu posibil impact și consecințe asupra întregului sistem judiciar. Se ridică astfel o chestiune de drept care interesează nu doar Ministerul Public, ci sistemul judiciar în ansamblu, anume problema condițiilor în care un dosar judiciar poate fi pus la dispoziția altor autorități sau instituții, în afara celor cu atribuții privind soluționarea ori verificarea lui. Astfel, problema cu care se confruntă în acest moment PÎCCJ poate interesa, pe viitor, și alte parchete, dar, în egală măsură, și instanțele", se arată în comunicatul transmis de Parchet.