MENIU

Incident diplomatic între Rusia și Moldova. Găzduiesc moldovenii avioane americane?

Moldova, „hangar” pentru avioane americane F-16? Foto/Profimedia

Rusia l-a chemat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova pentru a-l întrebare  

Un diplomat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru a discuta despre „informațiile din presă privind intenția Republicii Moldova de a găzdui avioane F-16 pentru Ucraina”.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe din R. Moldova susțin, însă, că informațiile rușilor sunt false, transmite agora.md.

Oficialii de la Chișinău au venit cu o reacție prin care cer omologilor ruși „să se informeze din surse oficiale”. „În acest context, MAE constată că ministerul de externe rus, cu regret, se informează din știrile false din mediul online. Așadar, Republica Moldova nu găzduiește și nu va găzdui arme și echipament militar, inclusiv avioane destinate Ucrainei. Republica Moldova este un stat neutru și instituțiile ei vor respecta în continuare principiul neutralității. În acest context, MAE reamintește că singura țară care menține ilegal trupe și muniții pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul autorităților, este Federația Rusă.” transmite Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, conform presei citate.

 

Relații diplomatice tensionate

 

Relațiile diplomatice Rusia-Republica Moldova au devenit tensionate, din cauza abordării diferite a situației din Ucraina.

MAE de la Chișinău a reamintit Federației Ruse despre ilegal trupe și muniții pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul autorităților moldovenești.

Instituția punctează că informația lansată de partea rusă are scop de dezinformare și sugerează Moscovei „să se informeze din surse oficiale”, menționează sursa amintită.