În România, DASCĂLII sunt PLĂTIŢI MAI PROST CA ŞOFERII. Sunt la limita supravieţuirii
În România profesia de dascăl este similară traiului la limita supravieţuirii. Şoferii, paznicii şi chiar fochiştii din unele instituţii publice au salarii de două-trei ori mai mari decât ale profesorilor debutanţi. Din acest motiv, mulţi dintre ei s-au reorientat spre alte domenii. Cei care le iau locul nu sunt însă nici pe departe la fel de bine pregătiţi. În 2013, de exemplu, mai bine de jumătate au luat cinci şi şase la examenul de titularizare sau l-au picat cu brio. Efectul: elevii pică pe capete la examene.
Profesorii sunt una dintre categoriile cel mai prost plătite în România. Un învăţător debutant câştigă 800 de lei net pe lună, iar unul cu 40 de ani de experienţă în sistem ajunge la cel mult 2.000 de lei. Salariul unui pofesor debutant este de cel mult 1.000 de lei, iar după 30 de ani de muncă poate spera la cel mult 3.000 de lei pe lună.
Conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, vedem că un şofer de la ministerul Educaţiei câştigă între 1.000 şi 1.200 de lei, iar unul de la ministerul de Finanţe primeşte între 1.500 şi 3.000 de lei net pe lună. Un electrician sau un fochist de la Administraţia Prezidenţială au un venit lunar de până la 1.350 de lei.
Aşă că, rând pe rând, dascălii buni plecă de la catedră şi se orientează spre alte domenii, în care cunoştinţele lor sunt corect remunerate. Locul lor este luat de tineri, iar situaţia nu este încurajatoare. Din cei peste 30 de mii de aspiranţii la o carieră de profesor, 9.400 au luat 5 şi 6 la examen, iar peste 5.500 l-au picat.
Slaba pregătire a unora dintre dascăli sau lipsa motivaţiei acestora s-au răsfrânt asupra rezultatelor elevilor. Aproape trei sfeturi din elevii de clasa a opta au luat la simularea de la matematică note sub 5, iar o treime nu au reuşit să promoveze la limba română.