MENIU

În cât timp se prescrie sancțiunea pentru o amendă din parcare. Ce trebuie să știe șoferii ca să scape de necaz

În cât timp se prescrie sancțiunea pentru o amenda din parcare

Nerespectarea regulamentelor de parcare poate atrage sancțiuni financiare sub forma unor amenzi care, dacă nu sunt achitate în termenul stabilit, pot genera o serie de consecințe legale și administrative. Această situație ridică întrebări importante pentru șoferi, care se întreabă ce se întâmplă dacă nu plătesc amenda de parcare și în cât timp se prescrie sancțiunea. 

Șoferii care parchează neregulamentar sau nu plătesc taxa de parcare riscă amenzi semnificative. Unii aleg să achite imediat, beneficiind de o reducere de 50% din valoarea sancțiunii, în timp ce alții pot lăsa amenda neplătită timp de mai mulți ani. Iată care sunt consecințele dacă nu plătești amenda de parcare și cât timp există până când aceasta se poate prescrie.

În principiu, amenzile de parcare sunt emise de agenții Poliției Locale. Acestea sunt aplicate atunci când șoferii nu parchează în locul corespunzător sau nu plătesc taxa de parcare. Totuși, sancțiunile contravenționale pot fi impuse și de Poliția Rutieră celor care parchează în mod neregulamentar.

Autoritățile locale din fiecare oraș au capacitatea de a crea locuri de parcare în diferite zone rezidențiale sau de interes public. Aceste spații pot fi gestionate fie de autoritățile locale, fie de un administrator privat. Prețul pentru parcare și penalizarea pentru cei care nu plătesc acest tarif sunt stabilite de către autoritățile locale.

De exemplu, în București tariful de parcare este de 5 lei/oră. La fel este și în Iași. În Cluj, costul variază între 0.77 euro/30 de minute și 3.93 euro/2 ore, în funcție de zona unde se parchează și intervalul de timp.

În București, amenda de parcare pentru cei care nu achită acestă taxă este de 200 de lei. La Iași, în schimb, suprataxa este între 1.000 și 2.000 de lei, iar la Cluj este între 200 și 400 de lei.

Aceste sancțiuni se aplică de Poliția Locală dacă un șofer:

  • nu a plătit taxa de parcare;
  • timpul de parcare a expirat.

În schimb, Poliția Rutieră poate aplica o sancțiune cuprinsă între 2 și 3 puncte de amendă șoferilor care nu au parcat regulamentar. Ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei.

Ce se întâmplă dacă șoferul nu plătește amenda de parcare?

Dacă amenda de parcare nu este plătită, aceasta se va adăuga istoricului fiscal local, scrie ProMotor. Astfel, atunci când proprietarul vehiculului își va achita impozitul sau alte taxe la Primărie, va fi informat despre sancțiunea aplicată. De asemenea, nu va putea efectua plățile până când nu își reglează datoria pentru amenda de parcare.

În situația în care Primăria observă că un cetățean nu și-a îndeplinit obligațiile financiare, poate solicita executarea silită. Aceasta poate duce la poprirea conturilor și, în ultimele instanțe, la vânzarea bunurilor prin licitație pentru recuperarea datoriilor.

Șofer prins cu viteza de 238 km/h pe un drum expres! Ce sancțiune a primit

În cât timp se prescrie o amendă?

Șoferii care nu achită amenda de parcare ar putea scăpa în câțiva ani de această datorie.

Conform legii, orice datorie la bugetul local sau de stat se prescrie după un anumit timp:

  1. Se prescrie automat orice sancțiune contravențională aplicată în mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei;
  2. Se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii;
  3. Se prescrie dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în termen de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

Așadar, dacă fapta nu e sancționată la timp, contravenientul nu e notificat în termenul legal sau autoritățile locale nu încep procesul de executare silită în intervalul stabilit, șoferul scapă de amendă.

De exemplu, dacă sancțiunea a fost aplicată pe data de 10 februarie 2024, termenul de 5 ani curge începând din 1 ianuarie 2025. Deci amenda din 2024 se va prescrie în 31 decembrie 2030.

Un gest banal s-a transformat în tragedie: Un polițist din Gorj a murit la doar 43 de ani într-un accident neașteptat