Impactul înălțimii reduse asupra dezvoltării creierului și performanței copiilor
Copiii care sunt prea scunzi pentru vârsta lor observă diferențe în modul în care funcționează creierul lor încă de la vârsta de șase luni.
Profesorul John Spencer, de la Universitatea din East Anglia, a declarat: “Ne așteptam ca o creștere slabă să aibă un impact asupra cogniției, dar a fost surprinzător să vedem acest lucru la nivelul funcțiilor cerebrale. Sugarii cu dezvoltare tipică din studiul nostru au arătat implicarea unei rețele cerebrale de memorie de lucru – iar această activitate cerebrală a prezis rezultatele cognitive un an mai târziu.
Dar sugarii cu retard de creștere au prezentat un model foarte diferit, sugerând că erau destul de neatenți”.
Creșterea atrofiată se referă la situația în care un copil nu crește atât de mult pe cât se așteaptă din cauza unei alimentații deficitare, a infecțiilor sau a altor factori externi. Cercetări anterioare au arătat că aceasta poate duce la performanțe mai slabe ale creierului mai târziu în viață, inclusiv la școală.
Cel mai recent studiu, publicat în Nature Human Behaviour, este primul care analizează modul în care aceasta afectează puterea creierului în copilărie.
Citește continuarea pe avantaje.ro