MENIU

Ieșenii cer autostradă de Ziua Unirii

Mica Unire la Iași

Sute de ieșeni au scandat "Vrem autostradă" în timpul manifestărilor dedicate Micii Uniri din 1859, manifestări la care nu au participat oficialități din Capitală.

Sute de ieșeni au scandat "Vrem autostradă" în timpul manifestărilor dedicate Micii Uniri din 1859, transmite Realitatea TV.

Ieșenii au venit cu afişe prin care solicită demararea proiectului care vizează execuţia Autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

Oamenii au huiduit și au scandat "Hoții, hoții" sau "Vrem autostradă, nu penali pe stradă". Participanților le-a fost împărțită "Proclamația de la Iași" un document în zece puncte, în care se cer investiții pentru Iași, dar și referendum pe tema modificării legilor justiției.

Nicio notorietate politică sau din administraţia centrală nu a fost prezentă astăzi la Iaşi, chiar dacă evenimentul este inclus în manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918, potrivit Ziarul de Iasi.

Preşedintele Iohannis a participat la manifestările similare de la Bucureşti, iar liderii PSD şi cei guvernamentali nici nu s-au mai obosit să ofere vreo explicaţie. Singurele notabilităţi prezente la Iași: Majestatea Sa Margareta şi Radu Duda.

Manifestările de la Iași au debutat la Palatul Roznovanu, unde a fost sărbătorit un deceniu de la încheierea acordului de înfrăţire între Iaşi şi Chişinău. Primarul Mihai Chirica a menţionat că Iaşul va purta titulatura onorifică de „Oraş Regal".

Începând cu ora 10, manifestările s-au mutat în Piaţa Unirii, unde au avut loc un concert folcloric, ceremonialul religios Te Deum, discursuri, depunere de coroane de flori la statuia domnitorului Al.I. Cuza, parada militară, dar şi tradiţionala Horă a Unirii. Coroane au fost depuse şi la mormântul lui Cuza, la Trei Ierarhi.

Nu avem unire între Moldova și Muntenia. Zero autostrăzi și drumuri expres între "principate"

Una dintre prioritățile ultimelor guvernări a fost, pe hârtie, scoaterea din izolare a celei mai sărace regiuni din România, zona Moldovei, prin autostrăzi care să o lege de Muntenia și Transilvania. Au rămas doar lozinci.

La 159 de ani de la Mica Unire, Moldova şi Ţara Românească nu sunt legate şi printr-o autostradă. Dacă planurile iniţiale includeau posibilitatea unei autostrăzi între Focşani şi Buzău, cele anunţate pe finalul mandatului lui Tudose vizează doar un drum expres, şi acela via Brăila.

 
Mai multe articole despre:
autostradă autostrăzi Mica Unire Ziua Micii Uniri