Guvernul scoate Loteria din jurisdicţia Finanţelor şi vrea să-i pună manageri privaţi
Guvernul României a adoptat miercuri o Ordonanță de Urgență prin care trece Compania Naţională Loteria Română din subordinea Ministerului Finanțelor Publice în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc şi vrea să-i numească manageri privaţi, într-un interval de doi ani.
Executivul a decis în şedinţa de miercuri, 7 octombrie, trecerea Loteriei Române din coordonarea Ministerului Finanțelor Publice în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.
De asemenea, Loteria Română ar urma să se reorganizeze conform principiilor de guvernanță corporativă şi să aibă o conducere corporativă de tip dualist. Restructurarea nu se va face însă în regim de urgenţă, ci într-o perioadă de doi ani, după evaluarea și analizarea activității companiei.
Realitatea TV a anunţat încă din septembrie intenţia Guvernului Ponta de a înfiinţa "Ministerul Jocurilor de Noroc". Instituţia care va prelua Loteria va primi de la stat clădiri, terenuri şi dotările din domeniul public de interes naţional sau local în 60 de zile de la înregistrarea unei cereri a Oficiului.
De asemenea, oficiul va avea un buget propriu, separat în bugetul de stat şi va fi condus de un preşedinte cu rang de ministru, care cel mai probabil va putea veni Palatul Victoria ori de cate ori va fi necesar.
Cu această decizie se nasc semne de întrebare cu privire la intrarea ca jucător în piaţă a instituţiei care are rol de reglementator, ceea ce contravine regulilor concurentei. Cum va putea o instituţie cu rol de reglementare şi coordonator al jocurilor de noroc să gestioneze activitatea unei companii?
Jocurile cu Loteria au fost făcute. Guvernul vrea înfiinţarea Ministerului Jocurilor de Noroc
Potrivit unui comunicat al Executivului, Guvernul a stabilit azi o serie de măsuri care "vor permite o mai bună administrare a domeniului jocurilor de noroc și o aliniere la recomandările UE și la practicile internaționale aplicabile pieței specifice".
Astfel, prin măsurile cuprinse în acest act normativ, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc va deveni autoritate cu un grad de independență ridicat de reglementare și coordonator unic al jocurilor de noroc din România, fapt ce va permite armonizarea legislației naționale cu recomandările, legislația și practica europeană în acest domeniu.
Ordonanța stabilește competența Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc de a administra monopolul de stat din domeniul jocurilor de noroc.
În acest sens, Oficiul va prelua în coordonare Compania Națională Loteria Română SA, ceea ce va crea premisele unei îmbunătățiri a funcționării acesteia, având în vedere experiența acumulata de Oficiu privind specificul și dinamica dezvoltării segmentului de piață în care operează.
Modificările operate prin actul normativ adoptat astăzi vor permite, potrivit Executivului, o administrare transparentă a Companiei Naționale Loteria Română, conform principiilor piaței concurențiale, o mai bună previzionare și colectare a taxelor datorate bugetului de stat, prin folosirea conformă a dreptului de exclusivitate al statului în domeniul jocurilor de noroc.
Prin trecerea CN Loteria Română S.A. din coordonarea Ministerului Finanțelor Publice în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc "se va crea o singură structură specializată, care să gestioneze unitar și concurențial monopolul statului în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță".
Pentru o perioadă tranzitorie de maximum patru ani de la intrarea în vigoare a actului normativ, va exista posibilitatea gestionării exclusivității în domeniul jocurilor de noroc exploatate de C.N. Loteria Română S.A. de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, autoritate de specialitate, în domeniul jocurilor de noroc.
De asemenea, Loteria Română S.A. se va reorganiza conform principiilor de guvernanță corporativă, sens în care se va institui într-o perioadă de doi ani, după evaluarea și analizarea activității companiei, o conducere corporativă de tip dualist, recrutată conform prevederilor legale în vigoare (OUG nr. 109/2011), cu stabilirea unor criterii de performanță și alegerea celor mai bune soluții pentru exploatarea exclusivității de care dispune, precum a și celorlalte produse și servicii existente în piața concurențială.
Măsurile prevăzute în Ordonanța de Urgență vor permite o eficientizare a activității și vor genera o creștere a veniturilor la bugetul de stat.
Loteria Română reprezintă o miză uriaşă, în condiţiile în care profiturile pot fi de sute de milioane de euro. Numai că în ultimii ani a fost menţinută din raţiuni obscure pe un profit anual mediu de 20 de milioane de euro. În ceea ce priveşte premiile acordate, doar în primele 6 luni ale acestui an, ele au depăşit 71 de milioane de euro.