MENIU

Guvernul, luat la întrebări de CEDO cu privire la condiţiile din Arestul Poliției Capitalei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului cere explicații Guvernului cu privire la condiţiile din Arestul Poliției Capitalei, după ce Ioana Vonica, văduva milionarului din Sibiu, cercetată în dosarul reţetelor false, s-a plâns de tratamentul inuman la care a fost supusă în perioada petrecută în detenţie. "Beciul domnesc", aşa cum l-a denumit primarul suspendat al Constanței, Radu Mazăre, după ce a fost "găzduit" acolo, a ajuns spaima tuturor persoanelor cunoscute în spațiul public, implicate în dosare penale și cercetate în stare de arest preventiv.  

Ioana Vonica a fost încarcerată, în Arestul Poliției Capitalei, la sfârșitul lunii mai a anului trecut, fiind cercetată în dosarul rețetelor false. După două luni în detenție, Ioana Vonica a trimis o reclamație judecătorilor de la CEDO, la sfârșitul anului trecut, în care se plângea de condițiile inumane de care a avut parte în acest centru de arest.

În consecință, după o analiză, în luna aprilie, judecătorii din Strasbourg au solicitat Guvernului detalii referitoare la condiţiile din arest. La CEDO a ajuns, anul acesta, şi o plângere făcută de fostul lider PMP, Elena Udrea, legată de tratamentul de după gratii.

"Am fost dusă în Arestul Politiei capitalei, verificată la sânge și dezbrăcată, mi-au luat sutienul și am fost dusă într-o cameră cu dimensiunea de 3/3 metri în care erau patru paturi, câte două suprapuse, apă caldă era doar dimineața și noaptea, iar wc era de tip turcesc, fără ușă, un duș pe care îl foloseam ca să tragem apa, atunci când nimeni nu îl folosea, puneam un pet pe post de capac ca nu cumva să vină șobolanii", declara fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, pe 23 februarie. 

Totodată, Arestul Poliţiei Capitalei le-a lăsat un gust amar şi altor persoane publice, care au fost "găzduite" acolo.

"Ai loc între paturi un metru, un wc unde n-ai cum să tragi apa. Crezi că e o plăcere?", declara primarul suspendat al Constanței, Radu Mazăre, pe 7 martie.

La rândul său, nemulţumit de condiţiile din arest, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a reuşit să aducă o premieră în justiţia autohtonă. Concret, acesta a sesizat, în această privință, Instanţa Supremă, iar judecătorii au constatat că i se încalcă drepturile omului.

"Celula în care se afla domnul Rudel Obreja era în mod clar subdimensionată, 11 metri pătrați pentru patru persoane. Locul în care se servea masa se afla lângă toaletă, dacă se poate numi așa, evident încâlcând normele minime ale Convenției Europene și chiar de ordinele Ministerului Justiției", afirma avocatul lui Rudel Obreja, Bogdan Cimbru.

Reprezentanţii centrului de detenţie au fost obligaţi de instanţă să modifice condiţiile.