Guvernul dă cu o mână și ia cu două: Crește salariile din construcții, dar introduce taxe. Peste 1,5 milioane de români, salarii diminuate cu 100 de lei
Bombă pentru bugetari! Salariul minim pe economie scade la început de an! Potrivit documentului obținut de Realitatea PLUS, se elimină scutirea de impozit pentru cei 200 de lei, stabilită în urmă cu un an. Astfel, salariile vor fi tăiate cu aproximativ 100 de lei. Decizia va fi luată în ședința de guvern de mâine, tot atunci când se elimină și scutirile de taxe din agricultură și construcții.
Salariile brute în construcții vor fi majorate cu peste 500 de lei. Se introduce însă contribuția la sănătate de 10%, astfel că angajații nu vor primi bani în plus.
„Acest lucru era asteptat pentru a evita munca la negru si pentru a evita pierderea fortei de munca in constructii care oricum este redusa in raport cu necesitatile din Romania. Nu cred ca era nevoie de o majorare mai mare pentru moment”, a spus Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor din Construcții
Aceeași măsură se va aplica și în privința angajaților din agricultură și industria alimentară. Crește salariul brut, însă taxele introduse echivalează balanța. Salariul net rămâne la 2.363 de lei.
Ordonanța de urgență va fi adoptată vineri și vine însă cu o lovitură grea pentru bugetari. Guvernul elimină cei 200 de lei neimpozitați la salariul minim pe economie pentru toți angajații!
„Asta inseamna ca de la 1 noiembrie veniturile nete ale tuturor salariațiolor din România, care sunt plătiți pe salariul minim de 3.300 de lei vor scădea”, a spus Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical
Salariul minim brut a crescut cu 300 de lei în luna octombrie. Atunci, guvernul a păstrat cei 200 de lei neimpozitați, astfel că salariul net s-a majorat la 2.079 lei. Odată cu eliminarea facilității, peste 1,5 milioane de angajați vor avea salariile tăiate cu aproximativ 100 de lei.
Între timp însă Guvernul pregătește și noi măsuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor! Plata salariile câștigate în instanță se amână pentru anul viitor, iar instituțiile nu mai pot face noi achiziții. Și investițiile stagnează.
Elevii din București intră de joi în vacanță, mai devreme decât restul țării