MENIU

Guvernul a adoptat, de fapt, două OUG-uri. S-a aflat ce conţine a doua lege UPDATE

<p>Viorica Dancila</p>

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de luni nu se afla nicio Ordonanță de urgență, dar ulterior premierul a anunțat că Executivul va adopta controversata OUG pentru legile justiției. Conținutul ordonanței a rămas necunoscut la ore bune după terminarea ședinței și va fi făcut public, probabil, abia după ce apare în Monitorul Oficial. Între timp, pe lista documentelor deja adoptate a mai apărut o Ordonanță de Urgență despre care nu se știa nimic.

Guvernele PSD-ALDE ne-au obișnuit cu maniera total lipsită de transparență în care adoptă legi importante.

Cele mai multe Ordonanțe de urgență pe domenii critice au apărut doar pe ordinea suplimentară a ședințelor de Guvern și au fost redactate "peste noapte".

În ședința din 15 octombrie a Guvernului Dăncilă au fost adoptate doup Ordonanțe de urgență, după cum ne informează un comunicat al Executivului, niciuna dintre ele anunțate în prealabil: 

1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției
2. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Ce conţine, de fapt, a doua Ordonanţă? O serie de derogări care îi permit Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să își cumpere mobilier pentru un sediu închiriat, potrivit unor surse de la Palatul Victoria citate de Mediafax.

Dezbaterea publică s-a încins după primele dezvăluiri legate de OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, dar se știu puține lucruri despre a doua Ordonanță, pe domeniul economic.

Guvernul a mai adoptat o Ordonanță asemănătoare la sfârșitul lunii august, publicată în Monitorul Oficial din 31 august. Prin Ordonanța de urgență nr. 90/2017, adoptată în mandatul lui Mihai Tudose, au fost adoptate mai multe măsuri fiscal-bugetare în anii 2017 și 2018 și s-a luat decizia prorogării unor termene.

Surse guvernamentale au spus, luni, pentru Mediafax, că actul normativ care modifică OUG 90/2017 se referă la posibilitatea ca ÎCCJ să-și cumpere mobilier.

OUG cu dedicație pentru Dragnea: procurorul din dosarul Tel Drum, dat afară din DNA!

Liviu Dragnea este un beneficiar direct al noii Ordonanțe pe legile justiției adoptate luni de Guvernul Dăncilă. Potrivit unei reglementări din noua OUG, procurorii care nu au minim 10 ani de vechime nu mai pot activa în DNA: prin urmare procurorul care a instrumentat dosarul Tel Drum este "out".

Proiectul inițial al OUG, trimis vineri la CSM, prevedea o vechime de minimum 8 ani pentru ocuparea unui post la DNA și DIICOT, dar Tudorel Toader a anunțat luni dimineață că termenul a fost majorat la 10 ani.

"Atât la DIICOT, cât și la DNA, crește vechimea în profesie pentru a putea accede, la 10 ani", a spus Toader după ședința de Guvern. Mai mulți procurori din cadrul DIICOT și DNA nu au această vechime și sunt obligați să își facă rapid bagajele.

Mai multe articole despre:
ordonanţă de urgenţă OUG