Gruparea de foşti angajaţi corupţi ai serviciilor secrete, un nou plan periculos pentru destabilizarea Moldovei. Avertismentul autorităților de peste Prut
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a emis un comunicat vineri, 19 ianuarie, în care a dezvăluit că dispune de informaţii critice cu privire la o nouă grupare formată din foşti angajaţi corupţi ai serviciilor secrete. Această grupare are intenţia de a destabiliza situaţia din Moldova şi de a pune în pericol securitatea regională.
Potrivit Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, un grup alcătuit din foşti ofiţeri de informaţii corupţi este în prezent implicat într-o campanie de dezinformare cu scopul de a destabiliza situaţia din Moldova şi de a ameninţa securitatea regională.
Gruparea ar urmări cu precădere compromiterea relaţiilor diplomatice dintre Moldova şi Ucraina şi subminarea încrederii între structurile de stat ale celor două ţări, scrie NewsMaker.
Potrivit SIS, o altă ţintă a noii etape a campaniei de dezinformare şi manipulare este reducerea interoperabilităţii existente între organele de securitate, apărare şi ordine de drept ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei, o cooperare care are ca scop asigurarea securităţii regionale.
„Conform datelor obţinute, un grup de persoane pregăteşte lansarea în spaţiul public al narativului prin care acuză instituţiile statului de acţiuni orientate contra unor cetăţeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcţii în instituţiile guvernamentale ucrainene. (…) De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acţiunilor sale, se intenţionează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate”, detaliază un comunicat SIS.
Potrivit informaţiilor furnizate de Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS), membrii grupului identificat includ foşti angajaţi ai serviciilor secrete, cetăţeni ai Republicii Moldova, care au fost concediaţi din cauza practicilor corupte, abuzului de putere, însuşirii fondurilor publice, sechestrărilor de persoane şi interacţiunilor ilegale cu servicii speciale străine. Cu toate acestea, SIS nu a dezvăluit încă numele acestor persoane.
Viața în cel mai friguros oraș al planetei. Cum trăiesc locuitorii din Norilsk la minus 55 de grade
Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii și Securitate al Republicii Moldova (SIS) trage un semnal de alarmă cu privire la perioada anilor 2024-2025, când se apropie alegerile prezidențiale și legislative. În această perioadă, se preconizează o creștere a campaniilor de dezinformare, care vor avea ca scop destabilizarea situației în țară și influențarea proceselor electorale, cu accent deosebit asupra negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană.
În ultima perioadă, şi Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, care în trecut a dezvăluit o tentativă de lovitură de stat orchestrate de Rusia, a făcut declaraţii despre faptul că autorităţile moldoveneşti sunt conştiente că în primăvara anului 2024 Moscova va relua acţiunile sale cu scopul de a destabiliza situaţia din Republica Moldova.