Gruia Stoica, condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare
Gruia Stoica a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare de instanţa supremă, după ce primise în primă instanță 4 ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă, transmite Realitatea TV.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat marţi sentinţa definitivă în dosarul lui Gruia Stoica. Patronul Grup Feroviar Român a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare de instanţa supremă.
Omul de afaceri a fost condamnat în prima instanţă la patru ani închisoare cu executare, în legătura cu trucarea unei licitaţii publice organizate de Complexul Energetic Oltenia (CEO).
Gruia Stoica a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că i-ar fi dat avocatului Doru Boștină 3 milioane de euro, pentru a afla prețul cerut de CFR Marfă la licitația pentru transportarea cărbunelui, organizată de CEO, la care participa şi firma acestuia, GFR., potrivit evz.ro
Potrivit DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație pentru încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.
La data de 17 ianuarie, Complexul Energetic Oltenia a transmis invitații de participare la procedura de licitație (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorității contractante) mai multor societăți, între care către CFR Marfă SA și SC Grup Feroviar Român SA București. Licitația avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.
Procurorii susțin că, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului Doru Boștină suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă SA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitației.
Acest demers avea ca scop depunerea de către Grup Feroviar Român SA a unei oferte cu un preț cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă SA, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.
La termenul din 12 ianuarie 2016, Gruia Stoica a lăudat, în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, activitatea DNA: „Un moment zero trebuia făcut în România, înspre binele copiilor și nepoților noștri. Ceea ce face DNA-ul acuma, în mare parte, este corect. Dacă am greșit, sunt de acord să fac parte din acest moment zero".