Groapa de gunoi Vidra, pericol major pentru sănătatea oamenilor. Detalii șocante despre neregulile de acolo- VIDEO
În ultimii ani, calitatea aerului din Capitală a fost subiect de discuții nesfârșite. De fiecare dată, autoritățile locale și centrale au minimalizat sau ignorat subiectul, răspunderea fiind pasată de la o instituție la alta. În ciuda semnalelor de alarmă trase de activiștii de mediu, realitatea este dureroasă: 23.400 de români mor în fiecare an din cauza poluării aerului. Un exemplu este și groapa de gunoi Vidra, situată la doar doi pași de Capitală, un depozit cu probleme și care le pune în pericol viața locuitorilor din zonă. Realitatea Plus a realizat un material despre toate aceste nereguli.
În capitala României se produc, anual, peste un milion de tone de deșeuri. Până de curând, acestea ajungeau în trei gropi de gunoi: Vidra, Chiajna și Glina. Însă aceasta din urmă a fost închisă anul trecut pentru că nu respecta normele de mediu. Groapa de gunoi de la Chiajna va fi și ea desființată, după ce Tribunalul București a anulat autorizația. Astfel că singura variantă de depozitare a deșeurilor din Capitală rămâne Vidra. Această platfomă este administrată de Eco Sud SA, una dintre cele mai mari firme din domeniu.
Directorul adjunct Eco Sud, Roxana Manea: ”Depozitul Vidra funcționează din anul 2001 și deservește, aș putea spune, întreg municipiul București. Are contracte comerciale cu firmele de salubritate care asigură serviciul la nivelul muncipiului București, dar și pe raza județului Ilfov.”
Din păcate însă, oamenii care locuiesc în apropierea gropii de gunoi Vidra trăiesc un coșmar de două decenii.
”Toate localitățile din jurul gropii de gunoi au ajuns să nu aibă apă potabilă, nu avem aer curat. Locuiesc la 600 de metri distanță față de acest munte de gunoi care ne poluează și ne distruge ecosistemele și viețile. Dimineața, mă trezesc în miros de groapă de gunoi, de gunoi alterat, de dioxid de carbon, de sulf, de toate mirosurile din lume”, a declarat un locuitor care are casa în apropiere.
”Nu este mai mult de un kilometru de la groapa de gunoi. Ne deranjează foarte mult mirosul, este insuportabil. Sunt zile în care nu putem să ieșim afară din case. Au venit odată de au luat probe de apă, dar cum au fost ele și unde au ajuns, numai Dumnezeu știe”, spune un alt locuitor.
Probele care au fost prelevate au scos la iveală însă detalii șocante.
Gabriela Nae, reprezentantul unei asociații de mediu: ”Impactul asupra sănătății și vieții cetățenilor este foarte puternic, în sensul că, pe lângă faptul că se simt mirosuri dubioase, este vorba despre consecințele pe care această groapă de gunoi le are asupra pânzei freatice, asupra solului, în special asupra localităților din vecinătate, respectiv comuna Berceni, comuna Vidra, comuna Jilava. Captarea levigatului nu se face cum trebuie, nu există o capacitate pe măsura volumului de deșeuri, acolo s-a depozitat mult mai mult gunoi decât ar fi trebuit și din cauza aceasta cantitatea de levigat, de scursură, de gunoi este mult mai mare și nu au unde să capteze acest levigat. Este vorba despre cel puțin două gaze foarte puternice, care au fost menționate inclusiv în studiul de impact asupra sănătății populației făcut de Institutul de Sănătate Publică înainte de emiterea autorizației integrate de mediu, unde s-a menționat că etilmercaptanul și hidrogenul sulfurat care sunt inhalate permanent de către populație au consecințe dezastruoase asupra corpului uman.”
Medicii spun că localnicii se expun unui dublu risc: sunt poluați atât chimic, cât și biologic.
”Poate să provoace adevărate cataclisme într-un organism, mai ales dacă pacientul are imunitate deficitară, iar copiii, vârstnicii și cei cu boli cardio-vasculare, respiratorii, neurologice sunt cei mai afectați. Astfel de poluare biologică poate să îi aducă în stare gravă la spital, chiar și cu șoc toxico-septic”, a atras atenția medicul Tudor Ciuhodaru.
Poluarea nu este însă singură problemă pe care o ridică depozitul ecologic EcoSud.
”Groapa de gunoi de la Vidra funcționează de aproape două decenii în baza unui contract de concesiune prin care Primăria comunei Vidra punea la dispoziție acestei societăți acest teren pentru a exista oportunitatea de depozitare a deșeurilor. În 2006, acest contract a fost reziliat de către Primăria Vidra. Din acel moment, întreaga activitate de funcționare a celor de la Eco Sud este abuzivă și ilicită”, a declarat avocatul Mihail Boldea.
Garda de Mediu a efectuat numeroase controale în această zonă. Sancțiunile au fost pe măsura neregulilor găsite.
”S-a aplicat o amendă de 100.000 de lei, pentru neconformități s-au dat măsuri care s-au regăsit într-o plângere prealabilă care poate conduce la suspendarea autorizației de mediu pentru neconformare în termenul de 60 de zile impus”, a menționat Marian David, comisar la Garda Națională de Mediu.
România poate ajunge la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza problemelor privind poluarea. Țara noastră a primit deja un avertisment din partea Comisiei Europene. În acest document, experții arată autoritățile nu au făcut, de mai bine de șase ani, niciun progres în ceea ce privește colectarea și depozitarea deșeurilor.