MENIU

Georgia pierde sprijinul SUA. Nici în UE nu ar mai putea intra țara în care Rusia s-a amestecat în procesul electoral

Georgia ar putea rămâne fără aliații occidentali. Foto/Profimedia

Statele Unite ale Americii au suspendat parteneriatul strategic cu Georgia, de când alegerile au fost câștigate de partidul pro rus „Visul Georgian”.

Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea față de direcția în care se îndreaptă Georgia sub guvernarea formațiunii pro-ruse „Visului Georgian” care a suspendat aderarea țării la UE. Drept urmare, Statele Unite au suspendat parteneriatul strategic cu Georgia.

Salome Zurabișvili, președinta pro-europeană a Georgiei, a transmis un mesaj ferm pe 30 noiembrie: nu se retrage din funcție până când nu vor avea loc noi alegeri legislative. Într-un interviu acordat AFP, a subliniat că mandatul său va continua până ce un nou Parlament va fi ales după reguli corecte. Pe fondul unei crize politice care sfâșie Georgia, poziția președintei amplifică tensiunile, în condițiile în care guvernul „Visul Georgian” domină scena politică după ce a câștigat 54% din voturi în alegerile din octombrie, criticate de opoziție și de guvernele occidentale pentru nereguli și influența Moscovei.

Zurabișvili a denunțat în fața presei legitimitatea Parlamentului, acuzând că acesta „nu are dreptul să-i aleagă un succesor”. O criză constituțională pare inevitabilă, mai ales după ce premierul Irakli Kobahidze a anunțat pe 28 noiembrie că Georgia suspendă discuțiile de aderare la UE și refuză granturile europene până în 2028. În fața acestei derive antieuropene, Statele Unite și-au exprimat indignarea. „Condamnăm folosirea forței excesive împotriva georgienilor care își cer drepturile democratice, inclusiv libertatea de a protesta pașnic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Washingtonul nu și-a ascuns frustrarea față de direcția în care se îndreaptă Georgia sub guvernarea „Visului Georgian”, formațiune pro-rusă. Suspendarea aderării la UE este văzută ca o concesie făcută Kremlinului, vulnerabilizând și mai mult țara. Miller a subliniat că „acțiunile antidemocratice” ale guvernului georgian au încălcat valorile fundamentale ale parteneriatului strategic SUA-Georgia. Drept urmare, Statele Unite au suspendat acest parteneriat.

Protestele din Georgia continuă să escaladeze, după ce peste 100 de persoane au fost arestate în Tbilisi pe 29 noiembrie. Poliția a răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa miile de manifestanți care fluturau steaguri ale UE. În timp ce guvernul insistă că a avut loc „violență sistemică” împotriva forțelor de ordine, imaginile de la proteste arată o brutalitate disproporționată din partea poliției, care a bătut și arestat oameni în mijlocul străzii.

Președinta Zurabișvili, care și-a exprimat susținerea pentru protestatari, a denunțat public „represiunea brutală” orchestrată de guvern, asemănând-o cu metodele Rusiei. Ea a cerut diasporei georgiene să reacționeze, să sprijine protestatarii și să facă apel la comunitatea internațională pentru ajutor.

Parlamentul European nu a rămas indiferent. Într-o rezoluție adoptată pe 28 noiembrie, a cerut organizarea de noi alegeri și sancționarea oficialilor de rang înalt ai „Visului Georgian”, considerând că rezultatul alegerilor din octombrie nu reflectă voința reală a poporului georgian. Blocarea aderării Georgiei la UE de către Bruxelles luna trecută și instabilitatea politică cresc vulnerabilitatea țării în fața influenței Moscovei, aruncând Georgia într-un haos din care doar sprijinul internațional o poate salva.

Mai multe articole despre:
sua georgia georgia ue nato sua georgia