MENIU

Gelu Vișan: „Știu când Tolontan lucrează pe interes”

Foto arhivă

Jurnalistul Cătălin Tolontan este acuzat de campanii de presă „la comandă”. Gelu Vișan, fost deputat și șef al mai multor comisii de anchetă parlamentare, a declarat că jurnalistul de la Libertatea „lucrează doar pe interes”, în sensul publicării unor articole denigratoare, la comandă.

„Eu am avut curiozitatea să citesc și articolul din Libertatea. Asta e o intoxicare, o știre falsă și un atac, făcute de Libertatea. Pentru că sunt mai multe date care nu sunt reale. De exemplu, este doar o firmă care a depus contestație, nu două. Cătălin Tolontan a preluat articolul, pe interes. M-am lovit de două ori de el, cu cazul Monica Iacob Ridzi si cazul Hexipharma. De ce Tolontan minte? De ce face presiune publică punând date false. Ori e prost, ori e ticălos. Tolontan este fotografiat la masă cu Valer Blidar, șeful Astra Arad, un om profund interesat să câștige licitații. Așa că, Tolontan a demarat o campanie impotriva fostului primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, ca aceasta să nu cumpere tramvaie din Turcia, ci să cumpere de la Astra Arad. Iar compania a câștigat licitația”, a declarat Gelu Vișan.

Fostul parlamentar a mai spus că știe când Tolontan lucrează „pe interes”, el fiind unul dintre cei care l-a investigat pe jurnalist în celebrul caz al Monicăi Iacob Ridzi.

„Știu când Tolontan lucrează  pe interes. Nu toate campaniile de presă sunt demersuri jurnalistice. Eu m-am lovit de Tolontan de două ori. În cazul Ridzi, l-am chemat de mai multe ori pe Tolontan la comisia de anchetă parlamentară și a recunsocut că toata povestea cu Ridzi a fost o făcătură. Domnul Tolontan știa că beneficiarul banilor de la Ridzi este trustul la care lucra el. Din păcate, Ridzi a plătit oalele sparte. A doua oară când m-am lovit de el a fost atunci când a facut un joc al unora din SRI, împotriva altora de la SRI. A fost o extragere a unei firme a SRI și inlocuire a ei cu alta, care aparținea tot de SRI. Iar Tolontan a făcut un joc al unora din SRI, împotriva altora de la SRI”, a mai spus Vișan.

Jurnalistul Stelian Negrea susține că Tolontan avea un salariu de aproape 35.000 de euro pe lună, atunci când lucra pentru trustul lui Dan Voiculescu. „Cătălin Tolontan a câștigat regește la Voiculescu Dan: 10 milioane lei (2,5 milioane euro) în 6 ani, adică 35.000 Euro/lună”. Cătălin Tolontan restituie statului într-o singură zi 1,2 milioane lei (290.000 Euro)”, scrie Negrea.

Mărul discordiei – campaniile de presă împotriva lui Băluță

Tolontan a fost chemat joi la DIICOT, unde a fost audiat în legătură cu o plângere depusă împotriva lui de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă. Primarul îl consideră pe Tolontan „autorul moral” al unor articole semnate de jurnaliști ai publicației Libertatea și care sunt îndreptate împotriva sa.

„Există suspiciuni rezonabile că au acceptat cel puțin promisiuni de foloase, în schimbul constrângerilor exercitate asupra mea”, se arată în plângerea penală depusă la DIICOT de Daniel Băluță.

Tolontan spune că el nu este acuzat, ci este martor în anchetă. Jurnalistul a fost audiat 45 de minute, conform informațiilor de către procurorii DIICOT, care i-au pus la dispoziție, conform legii, și plângerea formulată de Daniel Băluță.

Tolontan a precizat că nu are nicio emoție în privința anchetei și este convins că nu a încălcat nicio lege pentru ca procurorii să deschidă un dosar penal care să-l vizeze pe el sau pe colegii săi de la Libertatea.

„Faptul că primarul este autorul plângerii penale la adresa noastră, eu și Mihai Toma, este o informație de la Primăria Sectorului 4. Pârâții sunt mai mulți, noi suntem martori. Nu știu calitatea celorlați. Ținta sunt jurnaliștii de investigații, publicațiile și emisiunile TV care fac investigații. Ne-a dat și în judecată, pe civil, la Judecătoria Sectorului 2, și suntem și reclamați la CNCD, de către primarul Băluță, și suntem și reclamați la DIICOT de către primarul Băluță. Se fac cercetări în urma plângerii. Noi am văzut plângerea lui Daniel Băluță. Nu avem niciun dubiu că ne-am făcut treaba cu standarde jurnalistice și în interesul public. Nu avem niciun fel de emoție”, a declarat Cătălin Tolontan.

Daniel Băluță a trimis în luna martie plângeri la DIICOT și DNA împotriva lui Cătălin Tolontan, Alexandru Pop, Mihai Toma, Mircea Marian și Andrei Sabin Orcan, ultimii doi de la publicația Newsweek, acuzându-i de ”constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj”.

Prin plângerile penale semnate de Daniel Băluță, care însumează peste 100 de file (situația de fapt, considerentele de drept, dar și anexe), primarul de la sectorul 4 acuză faptul că încă din anul 2017, „diverse persoane, grupuri și structuri mafiote, prin acțiuni de șantaj și amenințare”, au produs în mod repetat amenințări la adresa lui și a familiei sale, fiind defăimat în mass-media și obstrucționat în viața privată.

Mai mult, edilul Sectorul 4 al Capitalei precizează că împotriva sa au fost deschise ”dosare la comandă” și au fost redactate articole ”care i-au prejudiciat imaginea publică”.

Întreaga campanie de denigrare acuzată de Băluță ar fi o licitație de 27,6 milioane de lei de la primărie

Pe 27 ianuarie 2020, Primăria Sectorului 4 a anunțat organizarea unei licitații în valoare de 27,6 milioane lei, având ca obiect ”lucrări de semnalizare rutieră orizontală și verticală”, în baza unui acord-cadru pe patru ani semnat cu un număr maxim de zece operatori economici.

În cadrul acestei licitați au fost depuse trei oferte, din partea a trei asocieri de firme:

Asocierea Dumava Semnalizare, Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră.

Asocierea Vialine Systems și Induna Servimob.

Asocierea dintre Lindor Ideal Construct și Comprest SA.

Comisia de licitații a respins ofertele depuse de asocierile conduse de Vialine Systems și Lindor Ideal Construct, fiind admisă doar oferta depusă de Dumava Semnalizare în asociere cu Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră, iar rezultatul evaluării a fost publicat pe data de 8 decembrie 2020.

Asocierea Vialine Systems SRL – Induna Servimob SRL – Ofertă inacceptabilă în temeiul art. 134 alin. 5 și neconformă în temeiul art. 137 alin. 3 lit. a din HG nr. 395/2016;

Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA – Ofertă inacceptabilă în temeiul art. 134 alin. 5 și neconformă în temeiul art. 137 alin. 3 lit. a din HG nr. 395/2016;

Asocierea Dumava Semnalizare (lider) – Gamida Euromark SRL – Girod Semnalizare Rutieră – ofertă câștigătoare.

Firmele s-au „înțeles” cu jurnaliștii pentru ca aceștia să îl constrângă pe primar

Ca urmare a respingerii celor două oferte, doar Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA a depus contestație la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) împotriva motivelor de respingere comunicate de către autoritatea contractantă, motivele de respingere a ofertei depuse de Asocierea Vialine Systems SRL – Anduna Servimob SRL nefiind contestate.

CNSC a respins „ca nefondată” contestația depusă de Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA. Nemulțumită de decizia CNSC, Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA a depus și plângere la Curtea de Apel București. Primarul Daniel Băluță scrie în plângerea făcută la DIICOT că reprezentanții Asocierii Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA ”s-au înteles cu jurnaliștii Alexandru Pop și Mihai Toma” să ”îl constrângă” pentru a-l determina să susțină ”reintegrarea acestei asocieri în procedura de licitație”.

Potrivit primarului Sectorului 4, Alexandru Pop și Mihai Toma „au procedat la publicarea unor articole defăimătoare, ce mă vizează în mod direct, prin care sunt acuzat că aș fi susținut în cadrul acestei proceduri de licitație Asocierea Dumava Semnalizare, Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră. Cătălin Tolontan, coordonator editorial la www.libertatea.ro, ce aparține trustului media Ringier, este autorul moral al articolului publicat de Mihai Toma pe acest site. În mod evident, scopul imediat al sus-numiților a fost acela de a obține avantaje materiale injuste pentru societățile excluse din procedura de licitație, existând suspiciuni rezonabile că aceștia au acceptat cel puțin promisiuni de foloase, în schimbul constrângerilor exercitate asupra mea”, acuză primarul Băluță în plângerea depusă la DIICOT.

 

Mai multe articole despre:
catalin tolontan gelu visan scandal daniel baluta