Scandalul gazelor. Denise Rifai: Anunțul făcut de maghiari ieri la București este unul foarte grav
Directorul general al FGSZ, compania de transport al gazului din Ungaria, spune că România nu are capacitatea de a consuma intern gazul din Marea Neagră în lipsa industriei şi a petrochimiei, exportul fiind astfel cea mai bună soluţie. Oficialul maghiar batjocorește România și administrația românească, spune jurnalista Realitatea TV Denise Rifai, care consideră că mesajele de răspuns ale Bucureștiului ar trebui să curgă în aceste momente.
Maghiarii au pus ochii pe Gazele din Marea Neagră. Într-o conferință de presă organizată la București, şeful companiei de transport al gazelor din Ungaria anunță că își dorește să devină principalul furnizor de gaze pentru statele din regiunea sudică a Europei. Mai mult decât atât, președintele companiei de gaz susține că România nu are infrastructura necesară să facă față unei cantități atât de mari de gaze.
"Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare? V-am făcut o mare favoare, v-am dat un miliard de dolari", a fost mesajul șocant al directorului general al FGSZ, compania de transport al gazului din Ungaria.
Mesaj șocant din Ungaria: Nu puteţi consuma gazul din Marea Neagră în România!
Jurnalista Realitatea TV Denise Rifai consideră că mesajul oficialului maghiar este unul extrem de grav și că guvernul român ar trebui să răspundă rapid. Nimic nu s-a întâmplat însă, deocamdată.
”Ungaria nu o să profite, sper, niciodată de gazul românesc. Sper că asta ajunge și în urechile celor care conduc azi România. Mă refer la domnul Dragnea, care ne tot spune că e mândru că e român. Ungaria nu trebuie să ajungă să profite niciodată de gazul românesc”, a avertizat Denise Rifai.
”Cei din Ungaria batjocoresc România și administrația românească. Domnul acesta este directorul companiei care este omoloaga pentru Transgaz în România. Acesta a făcut o conferință. Nu i-a invitat pe cei de la Transgaz, a vorbit direct cu presa românească și i-a batjocorit chiar și pe jurnaliști, prin informațiile pe care le arunca. Și a spus așa: ”Ce să faceți voi cu atâta gaz?”. Vorbim clar despre cele două perimetre de la Marea Neagră, concesionate către Petrom și Exxon, pentru care cele două companii au fuzionat și au ales să investească în acea perioadă lungă în care au tot forat. Au descoperit gazul și, în mod normal, în 2021 ar trebui să înceapă producția. Pentru chestiunea aceasta se construiește BRUA, acea conductă care leagă Bulgaria de România, de Ungaria și Austria și care avea ca scop o alternativă la gazul rusesc dat de Gazprom. Așa s-a gândit ea, un proiect la nivel european unde România joacă un rol important, pentru ca și Germania, spre exemplu, să nu mai fie dependentă de Rusia. Iar domnul maghiar a venit la București și a spus: ”Sunteți niște fraieri, nu aveți ce să faceți cu așa de mult gaz. Iar noi nu mai vrem să construim bucata noastră din segmentul de BRUA pentru că o să ne retehnologizăm conductele noastre și o să plimbăm gazul pe unde vrem noi prin țara noastră și oprim jocul la noi”. Decizia și anunțul făcut de maghiari ieri la București este unul extrem de grav și ar trebui să vedem mesaje care să curgă dinspre guvernul României, un guvern care ar trebui să se simtă lezat de jignirile aduse de partenerii maghiari, de modul în care au pus problema la București”, a explicat Denise Rifai.