MENIU

Gabriela Firea se victimizează. Cine n-o lasă să-și ducă proiectele la bun sfârșit

Gabriela Firea

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a adresat, vineri, o scrisoare deschisă locuitorilor Bucureştiului, în care menţionează proiectele la care lucrat şi lucrează instituţia pe care o conduce, susţinând că opozanţii săi din Consiliul General au o singură prioritate - să împiedice prin orice mijloace ca ea şi coaliţia majoritară să îşi pună în practică proiectele.

"Eu îmi imaginam că odată încheiată campania electorală, toate partidele vor respecta votul oamenilor şi, mai departe, vor face mai multă administraţie şi mai puţină politică. Se pare însă că m-am înşelat. Opozanţii mei din Consiliul General, mai vechi în politică, aşa cum sunt cei de la PNL, sau mai noi, precum cei care voiau să salveze Bucureştiul şi apoi au decis că întreaga ţară trebuie salvată (urmează alegeri europarlamentare, aştept cu interes să salveze şi Europa), au dovedit cu prisosinţă că au o singură prioritate: să împiedice prin orice mijloace ca eu şi coaliţia majoritară să ne punem în practică proiectele", a menţionat Firea în scrisoare.

La ședința de consiliu de miercuri, Gabriela Firea și-a ieșit din fire și a amenințat cu dezvăluiri bombă despre rudele și amantele consilierilor PNL. Primarul general era enervat de faptul că opoziția nu vrea să voteze bugetul de 1,2 miliarde lei acordat celor 22 de companii municipale.

Acuzațiile lui Firea vin după ce presa a scris că directorii din companiile înființate la primăria Capitalei au susținere politică.

Scandal cu aluzii sexuale la Primăria Capitalei. Firea amenință cu dezvăluiri: "Am lista cu iubiții"

În scrisaorea de azi, Firea a adăugat că s-a ajuns la situaţii "de-a dreptul hilare" în care reprezentanţii PNL, al căror lider al organizaţiei de Bucureşti avea ca punct central al programului electoral, "pe vremea când era aproape candidat la postul de primar general", construirea unui mare spital în Capitală, să voteze împotriva unui proiect propus de ea care deschidea calea construirii Spitalului Metropolitan.

Firea a mai spus că la preluarea mandatului a găsit majoritatea proiectelor de investiţii din Capitală blocate şi, luând exemplul altor capitale europene dezvoltate, a decis să implementeze un nou model în administraţia publică, prin înfiinţarea holdingului municipal "Bucureşti, capitală europeană", alcătuit din 22 de companii, deţinute integral de Municipalitate, care vor presta servicii publice de bună calitate, la costuri mai mici decât în prezent.

"Încă din momentul în care am anunţat această intenţie şi până la cea mai recentă şedinţă a Consiliului General, care avea pe ordinea de zi delegarea serviciilor publice către o parte din aceste companii, consilierii Opoziţiei s-au opus din răsputeri, votând împotriva tuturor hotărârilor legate de companii şi au desfăşurat adevărate campanii de intimidare la adresa mea şi a majorităţii PSD-ALDE prin intermediul presei şi al reţelelor de socializare, o campanie bazată pe minciuni, calomnii, etichete discriminatoare, adevăruri scoase din context şi procese de intenţie", mai scrie primarul general.

Consiliul General al Primăriei Capitalei a decis să aprobe bugetele de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 ale celor 22 de companii municipale, precum şi delegarea unor servicii publice către acestea.

Bugetul pentru 2018 al companiilor înființate anul trecut de primarul Firea este estimat la 1,2 miliarde lei. Din această sumă, circa 370 milioane merg pentru cheltuieli de personal, companiile estimând că până la finalul anului vor avea circa 8.000 de angajați (3.000 doar la Compania Municipală de Pază și Protecție).

"Primăria paralelă" a Gabrielei Firea plătește salarii de 372 milioane lei în 2018

Primăria Capitalei are circa 890 de angajați, iar cheltuielile de personal, atât pentru aparatul propriu, cât și pentru instituțiile din subordine, cel puțin încă 1000 de persoane, se ridică în 2018 la 377 milioane lei - sumă comparabilă cu cea acordată şi pentru mega-holdingul municipal.

Pentru investiții, însemnând mașini, calculatoare, scule, echipamente, se estimează suma de 300 milioane lei. 

Realitatea.net a scris deja că bucureștenii vor plăti bani în plus pentru serviciile realizate de cele 22 de companii municipale. Citește: Cum sunt "topiți" banii bucureștenilor în cele 22 de companii municipale ale Gabrielei Firea

Acum, edilul general afirmă că toate argumentele celor din Opoziţie, în special ale celor de la PNL, împotriva acestor societăţi sunt false, câtă vreme primari liberali celebri, ai unor municipii importante din ţară, au înfiinţat la rândul lor societăţi comerciale, prin intermediul cărora oferă populaţiei servicii de calitate.

"Prin urmare, principiul e corect, iar numărul de societăţi nu este relevant, mai ales că Bucureştiul depăşeşte cu mult în dimensiuni dar şi în complexitate orice alt oraş din România. Liberalii bucureşteni sunt însă foarte deranjaţi că oraşul nu rămâne în 'epoca de piatră' în care l-au lăsat ei şi că proiectul meu se va dovedi unul de succes. Aşa că fac tot ce le stă în putinţă să-l împiedice", precizează ea.

Potrivit acesteia, nici ea şi nici colegii săi consilieri ai PSD şi ALDE nu se vor lăsa intimidaţi şi îşi vor pune în aplicare programul.

"Ştim cu toţii şi cinstit ar fi să şi recunoaştem cu toţii că nu se pot face minuni peste noapte. Şi că toate marile proiecte au nevoie de o pregătire temeinică şi de un timp adecvat de implementare, dictat atât de nevoia unei pregătiri temeinice, cât şi de prevederile, uneori excesiv de birocratice, ale legii", a mai arătat aceasta.

Firea dă ca bun exemplu în acest sens licitaţia pentru achiziţionarea celor 400 de autobuze noi, Euro 6, procedură demarată în vara anului 2016 şi care nu este finalizată nici în prezent, deşi a fost declarat un câştigător, pentru că firmele participante, "instigate şi de avocaţi care sunt interesaţi, firesc, de propriile câştiguri, înţeleg să fructifice orice şansă teoretică de a schimba rezultatul, invocând motive care se dovedesc, unul câte unul, nejustificate", mai afirmă Gabriela Firea.

Ea declară că şi în domeniul locuinţelor au fost făcuţi paşi importanţi.

"Sunt în curs de elaborare studiile de fezabilitate pentru mai multe ansambluri de locuinţe sociale, de serviciu sau pentru tineri, pe care Trustul Metropolitan le va construi în Bucureşti, iar în ultima şedinţă de Consiliu a fost aprobat, la propunerea mea, un amplu program de anvelopare termică a blocurilor, care va fi derulat de Primăria Capitalei şi care va echilibra, la nivelul Bucureştiului, programele similare derulate de primăriile de sector", explică Firea.

Primarul Capitalei aminteşte de asemenea că anul acesta Primăria Capitalei a alocat Sănătăţii un buget record, de 111 milioane de euro, care cuprinde, în afara sumelor necesare pentru continuare programelor demarate anul trecut, şi alocări pentru obiective noi, cum ar fi noul Spital Metropolitan cu 1.200 de paturi şi a cele două spitale zonale, cu câte 300 de paturi, care vor fi construite în locaţii situate în estul, respectiv vestul oraşului.

Mai multe articole despre:
Gabriela Firea