MENIU

Fresh Refresh. Cum să vopseşti ouă folosind ingrediente naturale

Ouă vopsite în stil tradiţional / Foto: arhivafoto.ro

Bine v-am găsit! Tradiţia cere că, în Joia mare, se înroşim ouă. Specialiştii ne recomandă ingrediente naturale, precum foile de ceapă, sfecla, spancul sau şofranul.

De Paște, toate gospodinele își doresc să aibă pe masă ouă colorate frumos. Cel mai frumos! Dar de unde vine traditia? Credinciosii povestesc cum, în Joia Mare, Maica Domnului a pus un coș cu ouă sub crucea pe care fiul ei era răstignit. Vroia să le dea soldatilor si să-i înduplece să aibă milă de el. Sângele Mântuitorului a curs peste ele și le-a înroșit. Iar ouăle rosii simbolizează, astfel, jertfa lui Hristos.

Cu timpul, pe mesele de Paște, au apărut și ouă albastre, verzi, violete sau galbene. Vopseaua din comerț este o variantă la'ndemână, dar specialiștii recomandă să colorăm cu ingrediente naturale. Cu ajutorul foilor de ceapă, sfeclei, spancului sau șofranului se pot obține culori frumoase. Este adevărat că nu la fel de pronunțate și că durează mai mult până se imprimă, dar rezultatul merită asteptarea!

Sfecla, de exemplu, colorează ouăle în roz! Pentru un verde pal, folosiți spanac sau urzici. Frunzele de varză roșie dau un albastru deschis, iar cu ajutorul afinelor obțineți culoarea violet. Dacă fierbeți ouăle în turmeric vor căpăta un galben frumos.

Ca nuanțele să prindă cât mai bine sunt recomandate ouăle care au coaja albă. Otețul este ingredientul indispensabil deoarece activează culorile. Pentru un aspect lucios le puteți unge cu puțin ulei de măsline!

Dacă vă doriți modele speciale pe ouă, le puteți încondeia sau înfrumuseța cu frunze de mărar și pătrunjel. Iar dacă aveți timp, puteți încerca și ceva mai modern precum formele geometrice, sclipiciul, aplicarea unor decupaje sau culorile pale. Un obicei mai puțin cunoscut este potcovitul! Acesta este moștenit din tată'n fiu, iar potcovarul care reușeste să decoreze astfel un ou demonstrează că este capabil că potcovească și calul fără să-l rănească.

În ultima perioadă, autoritățile au aplicat amenzi comercianților clandestini care vindeau vopsea tipografică pe post de vopsea de ouă. Medicii atrag atenția că aceste vopseluri care se găsesc la colț de stradă conțin: plumb, cupru, aluminiu și staniu. Aceste substanțe toxice pătrund in coaja oului și ajung să contamineze albușul și gălbenușul. Consumul unor astfel de alimente vă poate provoca intoxicații severe și din acestă cauză puteți ajunge direct la spital.

Românii ciocnesc ouă, din prima zi de Paște până la Înălțare. De fiecare dată, cineva rostește tradiționala formulă ,,Hristos a înviat!", iar cealaltă persoană îi răspunde ,,Adevărat a înviat!" Cu aceleași cuvinte oamenii se salută timp de 40 de zile!

Pentru mai multe nuanţe puteţi încerca şi: lavanda, afinele, varza şi chiar ceaiul sau cafeaua! Aceasta a fost rubrica de astazi! Sunt Alexandra Păcuraru şi vă doresc să vă bucuraţi în linişte de zilele sfinte!