MENIU

Fresh Refresh. 7 reguli de urmat pentru diabetici

7 reguli de urmat în cazul persoanelor care suferă de diabet. Dieta echilibrată, activitatea fizică regulată, controlul tensiunii arteriale şi controlul lipidic, sunt paşi imprtanţşi, spun medicii specialiţi în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice!

Prima regulă pentru o persoană cu diabet este dieta echilibrată, care să conţină toate principiile nutritive.

Glucidele ar trebui să reprezinte aproximativ jumătate din necesarul caloric oferit de cereale integrale, vegetale, legume si fructe, spun medicii specialişti. Proteinele şi lipidele, cu limitarea grăsimilor de origine animală, un aport crescut de fibre şi reducerea aportului de sare sunt şi ele esenţiale pentru un diabetic. La fel şi cele 30 minute de mişcare zilnică. Pe poziţia 3, se află controlul glicemic: zilnic şi el, pentru cei cu insulină şi, de câteva ori pe săptămână, în cazul persoanelor cu medicaţie orală.

Specialiştii recomandă şi controlul ponderal sau reducerea cu 5-10 procente a greutăţii în cazul persoanelor supraponderale şi a obezilor. Tensiunea arterială în jur de 140/90 mm Hg şi controlul lipidic, de colesterol şi trigliceride, sau controlul plachetar sunt la fel de importante!

Management-ul corect al stresulului poate fi de mare ajutor pentru o persoană cu diabet. Pe termen lung, sunt importante prevenirea şi controlul complicaţiilor acute şi cronice. Dar şi optimizarea prihologică şi a calităţii vieţii. Specialiştii vin şi cu un set de reguli de aur pentru EVITAREA diabetului!

Peste jumătate din populaţia României este sedentară, arată statisticile. Şi doar 45% dintre români consumă fructe si legume. În Belgia, procentul este de 85.

1 din 10 adulţi va avea diabet până în 2030, conform Federaţiei Internaţionale a Diabetului. Nu uitaţi că prevenţia rămâne cea mai bună soluţie pentru a evita aceste statistici dramatice!

Mai multe articole despre:
dietă diabet reguli fresh refresh