Franța nu se lasă. Vrea ca UE să nu mai fie „vasalul” SUA. Parisul își dorește un NATO european
Președintele Franței a readus în discuție o posibilă „îndepărtare” de Statele Unite ale țărilor europene membre ale Alianței Nord Atlantice. Mai mult, o forță de reacție rapidă a UE, independentă de structurile NATO, ar putea fi înființată din 2025.
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar putea să fie înfiinţată în 2025, a anunţat vineri ministrul francez al forţelor armate, Sébastien Lecornu, informează AFP.
'Acesta este un subiect cheie asupra căruia doresc să putem avea rezultate încă de anul viitor', a spus Lecornu într-un interviu la postul France 2.
El a justificat proiectul prin faptul că există 'multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe şi în care Franţa, adesea, desfăşoară singură operaţiuni'.
El a menţionat exemplul evacuării unor persoane din Sudan anul trecut. 'Am lansat o operaţiune la Khartoum (...), în care am instituit un pod aerian major cu (avioane) A400M, cu vapoare. S-a întâmplat că Franţa a fost practic singură', a explicat el.
Misiunea Sagittaire, la care s-a referit Lecornu, a permis evacuarea a aproape 1.000 de persoane de peste 80 de naţionalităţi, dintre care puţin peste 200 de francezi.
Din moment ce operaţiunile de acest tip privesc numeroase state, este firesc ca povara lor, care 'are un preţ', să fie împărţită, a spus el.
'Există misiuni care sunt militarizate, dar în care NATO nu are de ce să se implice şi în legătură cu care ne spunem astăzi: 'să o facem în Europa'. Aceasta, pentru noi, înseamnă pragmatism', a mai explicat ministrul francez.
Această forţă de reacţie rapidă, 'de plasare în securitate a unor cetăţeni europeni, portughezi, italieni, germani, francezi, trebuie să fim capabili să o punem pe picioare foarte rapid', a insistat el.
Declaraţiile ministrului francez survin la o zi după ce preşedintele Macron şi-a expus viziunea despre viitorul UE, referindu-se în special la domeniile apărării şi politicilor economice şi comerciale.