MENIU

FOTO Erou de Crăciun - Un român a salvat mai mulți naufragiați de pe o navă lovită de ciclon în Marea Chinei de Sud

O navă comandată de un român a salvat un echipaj de 10 membri de pe o navă lovită de ciclonul Krovanh în Marea Chinei de Sud Foto: Facebook.com/Sindicatul Liber al Navigatorilor
O navă comandată de un român a salvat un echipaj de 10 membri de pe o navă lovită de ciclonul Krovanh în Marea Chinei de Sud Foto: Facebook.com/Sindicatul Liber al Navigatorilor

O navă comandată de un român a reuşit salvarea a zece naufragiaţi după ce ambarcaţiunea acestora a fost lovită de ciclonul Krovanh, în Marea Chinei de Sud, a anunțat vineri seară Sindicatul Liber al Navigatorilor. Comandantul român a supraviețuit și unei furtuni pe mare în urmă cu 31 de ani, în aceeași perioadă a Crăciunului, mai amintesc navigatorii.

 

Nava JPO Pisces sub pavilion Liberia și comandată de românul Constantin Dinu, se deplasa din Singapore spre China, când a fost contactată, pe data de 22 decembrie, pentru a  participa la operaţiunile de căutare şi salvare a echipajului navei Dong Yang,  care a abandonat nava după ce a fost lovită de ciclonul Krovanh. Cei opt filipinezi şi doi chinezi din echipaj au scăpat după ce s-au urcat într-o plută de salvare a navei  lovite de ciclon, dar au rămas fără comunicare, potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor.

În urma apelului, pe lângă nava JPO Pisces au mai fost chemate la operațiunea de salvare și alte două nave, Nordic Bulker şi Al Samrya.

Nava sub comanda lui Constantin Dinu a reușit să găsească după 12 ore de căutări pluta cu cei 10 membri ai echipajului navei lovite de ciclon. Aceștia erau slăbiți și epuizați.

Operaţiunea de preluare a celor zece navigatori care abandonaseră nava Dong Yang s-a desfăşurat cu greutate din cauza vântului puternic şi mării agitate, pentru că, în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare, mai transmite Sindicatul Navigatorilor. Cei salvați au fost transportați apoi cu nava comandată de român în portul Yantian din China.

Este a doua reușită a comandantului român în ultimii 31 de ani, spun sindicaliștii navigatorilor.

„Constantin Dinu, pe când era tânăr ofiţer, a reuşit să se salveze după ce nava pe care se afla s-a scufundat în urma unei furtuni. Pe data de 24 decembrie 1989 se afla pe nava Topoloveni care, lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre (Spania) cu 28 de navigatori români la bord. 14 dintre ei s-au salvat, 13 fiind daţi dispăruţi şi unul fiind găsit înecat. Constantin Dinu a fost printre cei norocoşi care au supravieţuit acestui tragic accident. Întâmplător sau nu, în jurul aceleiaşi date, dar cu 31 de ani mai târziu, acelaşi Constantin Dinu, de data aceasta comandantul navei, a participat la salvarea a zece navigatori din ghearele morţii”, a mai transmis Sindicatul Liber al Navigatorilor. 

Foto: Facebook.com/Sindicatul Liber al Navigatorilor