MENIU

Fostul rege Juan Carlos se află în Emiratele Arabe Unite, confirmă Casa regală din Spania

Fostul rege Juan Carlos, retras în exil în Emiratele Arabe Unite, august 2020

Fostul rege Juan Carlos al Spaniei, care a anunţat decizia de plecare în exil în contextul unei investigaţii de corupţie, se află în Emiratele Arabe Unite, a anunţat luni Casa Regală spaniolă. Confirmarea vine după ce presa iberică a enumerat în ultima săptămână că fostul rege s-ar afla în exil în Abu Dhabi.

 

„Majestatea Sa regele Juan Carlos a transmis că începând din data de 3 august s-a mutat în Emiratele Arabe Unite, unde este şi în prezent”, a comunicat luni după-amiază Palatul Zarzuela.

Presa spaniolă enumerase mai multe ţări în care s-ar fi mutat fostul rege Juan Carlos, inclusiv Republica Dominicană şi Emiratele Arabe Unite.

Într-un scurt comunicat, Casa regală notează, luni, că „majestatea sa don Juan Carlos a informat Casa Regală Spaniolă că în data de 3 august a plecat în Emiratele Arabe Unite unde se află şi în prezent”, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

În urmă cu două săptămâni, Juan Carlos I i-a comunicat fiului şi succesorului său regele Felipe VI decizia sa de a locui în afara Spaniei, în urma informaţiilor publicate în ultimul timp despre presupusele sale afaceri ascunse în Elveţia, care ameninţau să deterioreze imaginea monarhiei spaniole.

De atunci s-au avut în vedere mai multe destinaţii posibile, printre care Republica Dominicană şi Portugalia. Două zile mai târziu, presa spaniolă publica o imagine în care regele era văzut pe aeroportul din Abu Dhabi, capitala Emiratele Arabe Unite.

Nici Casa Regală spaniolă, nici guvernul sau avocatul lui Juan Carlos nu anunţaseră până acum locul în care se afla fostul suveran.

Presa spaniolă a publicat în iulie 2018 înregistrări în care fosta sa amantă nemţoaică, Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein), afirma că Juan Carlos a încasat un comision pentru ca unor societăţi spaniole să li se atribuie contractul pentru un tren de mare viteză între Mecca şi Medina în anul 2011.

Curtea Supremă spaniolă a anunţat în luna iunie deschiderea unei anchete cu privire la o eventuală responsabilitate a fostului monarh astăzi în vârstă de 82 de ani, dar numai pentru fapte comise după abdicarea sa.

Justiţia elveţiană şi spaniolă anchetează în special transferul unei sume de circa o sută de milioane de dolari care ar fi fost vărsată în secret de către Arabia Saudită într-un cont al regelui Juan Carlos în Elveţia.

Regele emerit rămâne în orice caz la dispoziţia Fiscului pentru orice procedură sau acţiune care este considerată oportună, a informat avocatul său, Javier Sánchez Junco, la puţin timp după anunţarea decizie fostului suveran de a abandona Spania.

Juan Carlos a fost rege al Spaniei în perioada de după dictatura lui Francisco Franco, începând cu 1975 și a fost considerat, pentru multă vreme, simbolul democrației și constituționalismului într-o țară care și-a făcut tranziția la regimul democratic odată cu venirea sa pe tron. El a abdicat în 2014 în favoarea fiului său, Felipe.