MENIU

Costel Alexe este cercetat PENAL, în scandalul mitei de 22 tone de tablă: ”Voi veni de câte ori voi fi chemat la audieri”

Costel Alexe - Inquam Photos / Octav Ganea

Costel Alexe a fost, joi, la DNA, pentru a fi audiat. Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere corupției a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Costel Alexe. El va fi cercetat în stare de libertate și nu are sechestru pe avere. Fostul ministru al Mediului ar fi primit 22 de tone de tablă ca să deblocheze alocarea unor certificate de carbon pentru combinatul siderurgic Galaţi. Costel Alexe neagă acuzaţiile.

UPDATE:  În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 4/VIII/3 din 4 ianuarie 2021, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
- ALEXE COSTEL, la data faptelor exercitând funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare,
- Persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie-aprilie 2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.
Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.
Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, arată DNA.

Știrea inițială:

”Voi veni de câte ori voi fi chemat la audieri. Am luat la cunoștință faptele de care sunt acuzat. Acum am luat act de solicitarea domnului procuror. Pot spune din capul locului că doresc soluţionarea cât mai rapidă a acestui caz pentru că sunt nevinovat”, a declarat Costel Alexe la ieșirea de la audieri.

Acesta a precizat că va pune la dispoziția anchetatorilor toată documentația care îi va fi cerută de către procurori pentru a își dovedi nevinovăția.

Potrivit procurorilor, fostul demnitar ar fi primit 22 de tone de tablă ca să deblocheze alocarea unor certificate de carbon pentru combinatul siderurgic Galaţi. Costel Alexe, acum preşedinte al Consiliului Județean Iaşi, susţine că în toată activitate lui publică nu a luat foloase necuvenite.

Fostul ministru al mediului Costel Alexe e acuzat de DNA că ar fi primit 22 de tone de tablă de gard în valoare de 100.000 de lei. Totul pentru a debloca alocarea a peste 5 milioane de certificate de carbon către Combinatul siderurgic Galaţi. Acestea veneau de la Comisia Europeană pentru reducerea poluării, dar era nevoie şi de semnătura ministrului.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră se alocă pentru o tonă de dioxid de carbon neemisă. Aceste certificate pot fi tranzacționate, prin traderi internaționali, pe piața de carbon europeană. Potrivit Bloomberg, un certificat de carbon valorează în jur de 33 de euro.

Un calcul simplu arată că aceste certificate care revin Combinatului din Galaţi ar putea valora până la 180 de milioane de euro. Costel Alexe e acuzat că ar fi primit tabla şi ca să închidă ochii la poluarea făcută de combinat prin halda de zgură.

Tabla ar fi ajuns la firma soţiei fostului ministru.

Mai multe articole despre:
costel alexe