MENIU

Fosta șefă a unei agenţii naţionale, condamnată după ce a bătut o subalternă. Deși victima reclama abuzurile, NIMENI nu a intervenit

Fosta șefă a unei agenţii naţionale, condamnată după ce a bătut o subalternă / Foto: Inquam Photos

O fostă şefă de la Agenţia Națională Împotriva Traficului de Persoane a fost condamnată cu suspendare şi obligată să achite 10.000 de euro unei subalterne pe care a umilit-o. Instituţia a plătit despăgubiri de 30.000 lei pentru că, deşi victima a reclamat abuzurile, nimeni nu a intervenit.

Soluţia, care nu e definitivă, a fost pronunţată la sfârşitul săptămânii trecute, de Judecătoria Oradea, victima fiind o funcţionară civilă din cadrul Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), instituţie guvernamentală care desfășoară activități în domeniul luptei împotriva traficului de persoane.

În perioada 2020 - 2021, când unitatea a fost condusă de comisarul şef Dorina Mărcuţ, femeia a devenit "ţinta" batjocurii acesteia. Funcţionara a fost pusă să scrie salutul militarilor de o sută de ori, drept pedeapsă pentru că nu a salutat-o pe Mărcuţ cu „Să trăiţi!”, i-a reproşat încontinuu că e „o proastă”, „o nesimțită”, „mutră acră şi nesuferită”, „obraznică mincinoasă”, adresându-i și cuvinte obscene.

În plus, pe 3 ianuarie 2021, ea a fost atacată şi lovită în zona pieptului. Speriată de ieşirea necontrolată a şefei sale, funcționara a fugit din birou şi a ajuns la spital, deoarece i s-a făcut rău pe fond emoțional şi a necesitat internare. 

Inculpată pentru purtare abuzivă, Dorina Mărcuţ a ajuns în faţa instanţei de judecată, scrie presa locală. Ea a fost condamnată, vinerea trecută, la un an şi cinci luni de închisoare cu suspendare, o sută de zile de muncă în folosul comunităţii şi daune morale de 10.000 euro către victima sa. De asemenea, ar trebui să achite 22.000 lei cheltuieli judiciare şi onorariul avocatului victimei. 

Hotărârea nu este definitivă.

Între timp, însă, cazul a ajuns şi în atenţia instanţelor civile. În mai 2021, victima a fost nevoită să pornească un proces şi împotriva Agenţiei deoarece, deși a sesizat de mai multe ori abuzurile şefei sale, conducerea de la Bucureşti a ANITP a sancţionat-o pe ea, cu avertisment scris, pentru „carențe în capacitatea de a lucra în echipă, neadoptarea unui comportament adecvat pentru desfăşurarea activităţilor în bune condiţii şi perpetuarea stării conflictuale la nivelul Centrului”.

În procesul civil, femeia a cerut anularea sancţiunii şi obligarea ANITP la plata unor daune morale de 30.000 lei pentru că lipsa de reacţie a conducerii instituţiei i-a încălcat dreptul la muncă, sănătate, securitate şi demnitate, iar umilinţele suportate i-au provocat suferinţe emoţionale și o stare de temere permanentă. 

În întâmpinarea depusă, ANITP a transmis că n-are de ce să se plângă, căci „existența unei tensiuni și producerea unui anumit stres emoțional sau psihic reprezintă elemente inerente oricărei situații conflictuale la locul de muncă”, iar în cazul de faţă cei stresaţi au fost, de fapt, şefii ei.

Însă judecătorii i-au dat dreptate orădencei.

„Legătura de cauzalitate dintre suferinţele reclamantei şi pasivitatea superiorilor săi este evidentă, fiind de-a dreptul revoltătoare”, se arată în hotărârea judecătorească.

Tribunalul a constatat nulitatea absolută a deciziei de sancţionare şi a admis şi pretenţiile funcționarei, obligând ANITP să-i plătească daunele morale cerute, în valoare de 30.000 de lei, şi cheltuielile de judecată, hotărâre care a fost menţinută, pe 28 iunie 2022, şi de Curtea de Apel Oradea, devenind definitivă.