MENIU

Firmele evită să angajeze absolvenți, deși primesc subvenții de 750 lei pe lună

<p>Angajari din liceu</p>

Tinerii abia ieșiți de pe băncile facultăților sau liceelor sunt refuzați constant de firme la angajare, din cauza lipsei de experiență și a slabei pregătiri teoretice și practice cu care vine din școală.

Mai puțin de 10% dintre absolvenții care ajung în șomaj imediat după terminarea școlii reușesc să se angajeze prin subvenţiile pe care le primesc angajatorii care îi încadrează, potrivit statisticilor ANOFM.

Astfel, în 2014 peste 71.000 de tineri absolvenți au intrat direct în șomaj, dar dintre aceștia mai puțin de 6.900 de tineri au reușit să se integreze pe piața muncii. Cifrele sunt totuși mai bune decât în 2013, când 82 de mii de absolvenți au devenit șomeri, și doar 4.800 și-au găsit un loc de muncă.

Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nederminată absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc, timp de 12 luni, subvenții lunare situate între 500 și 750 de lei, pentru fiecare absolvent angajat, cu condiția de a nu întrerupe contractul de muncă minim 18 luni.

Din cei 6.900 de tineri încadrați prin această măsură în 2014, 2.900 erau absolvenţi de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, 470 absolvenţi ai ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii și 3.400 absolvenţi de învăţământ superior.

Potrivit ANOFM, de stimulentele financiare menționate beneficiază angajatorii care încadrează absolvenți fără raporturi de muncă sau serviciu la data absolvirii studiilor, precum și cei care încadrează absolvenți de studii superioare care nu au promovat examenul de licență.

În acest scop, angajatorii trebuie să încheie o convenție cu agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

ANOFM precizează că angajatorii sunt obligați să mențină, cel puțin 18 luni, raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenților încadrați în condițiile de mai sus.

În această perioadă, absolvenții pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, în condițiile legii, ale căror costuri pot fi suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

"Angajatorii care mențin raporturile de muncă sau de serviciu după termenul de 18 luni primesc, pentru fiecare an de continuare a acestor relații, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate pentru aceste persoane și virate conform legii", se arată în comunicat.

Mai multe articole despre:
absolvenţi subvenţii angajatori