Filozofiile de viață ale lui Buddha. Sfaturi pentru echilibrul mental: "Cel mai mare dușman al omului este propria sa minte"
Filozofiile de viață ale lui Buddha. Cine a fost Buddha și ce sfaturi înțelepte a lăsat acesta.
Buddha a fost fondatorul budismului și a trăit în India. Nu se știu cu exactitate anii, dar există trei teorii, cert este că în urmă cu mai bine de 2500 de ani. Numele său real a fost Siddharta Gautama. Buddha a lăsat o serie de învățăminte și sfaturi, adevărate filozofii de viață, universal valabile în toate timpurile. Iată câteva dintre acestea.
- Suntem modelați de gândurile noastre. Noi devenim ceea ce gândim. Când mintea este limpede, bucuria o urmează ca o umbră ce nu o va părăsi niciodată.
- Ia-ți viața în propriile mâini. Să nu depinzi de alții!
- Pierzi doar acele lucruri de care te agăți.
- Sănătatea este cel mai mare dar, mulțumirea cea mai mare bogăție, fidelitatea cea mai bună relație.
- Fiecare ființă umană este autorul propriei sale sănătăți sau boli.
- Nu locui în trecut, nu visa la viitor, concentrează-ți mintea asupra momentului prezent.
- Nimeni nu ne poate salva, ci numai noi înșine. Nimeni nu poate și nimeni nu trebuie să o facă. Noi singuri trebuie să alegem calea.
- Pe cer, nu există nici o diferență între est și vest, oamenii creează diferențe în propriile lor minți și apoi tot ei cred că sunt adevărate.
- Trei lucruri nu pot fi ascunse pentru mult timp: soarele, luna și adevărul.
- Este ușor să vedem greșelile altora, dar dificil de a vedea propriile defecte.
- Să ne menținem corpul în stare bună de sănătate este o datorie, în caz contrar, nu vom fi în măsură să ne păstrăm mintea puternică și clară.
- Nu crede în nimic pur și simplu, doar pentru că l-ai auzit la alții. Nu crede în nimic pur și simplu pentru că se zvonește și vorbesc mulți despre asta. Crede doar după ce ai cercetat, analizat și constatat că este în acord cu rațiunea ta și este propice pentru binele și beneficiul tuturor.
- Nici focul, nici vântul, nici nașterea, nici moartea nu pot sterge faptele noastre bune.
- Pentru a obține încetarea suferinței, lipsei de armonie și frustrării, abandonează dorința și râvna!
- Menținerea furiei este ca păstrarea unui cărbune încins cu intenția de a-l arunca în altcineva, iar cel care se arde ești chiar tu.
- Cel mai mare dușman al omului este propria sa minte.
- Nu cred într-un destin care cade asupra oamenilor oricum ar acţiona. Dar cred într-un destin care cade asupra lor dacă nu acţionează.
- Singurul secret al existenței este să nu-ți fie teamă. Niciodată să nu-ți fie teamă de ce vei deveni.
- Abia atunci când omul are compasiune față de toate ființele vii se poate numi nobil.
- Un om poate face două greşeli fundamentale pe drumul căutării adevărului, să nu meargă până la capăt şi să nu înceapă acest drum.
Sfaturi din vremea Imperiului Roman. Cele mai înțelepte maxime ce dăinuie de pe vremea romanilor:"Trebuie să mănânci ca să trăiești, nu să trăiești ca să mănânci"