MENIU

Filmul mineriadei din 13 iunie 1990, când evenimentele s-au sfârşit într-o baie de sânge

Fostul preşedinte Ion Iliescu va fi pus sub învinuire în dosarul Mineriadelor, susţin surse din apropierea anchetei, citate de Realitatea TV. Iliescu a ajuns la Parchetul General în această dimineaţă, pentru a afla acuzaţiile care i se aduc. 

Pe 13 iunie 1990, România apărea în toate buletinele de ştiri internaţionale. Imagini de o violenţă inimaginabilă făceau înconjurul lumii. Minerii chemaţi de preşedintele Iliescu făceau prăpăd pe străzile Bucureştiului.

Evenimentele din 1990 au început ca un protest în Piaţa Universităţii pentru libertate şi democraţie. S-au sfârşit, însă, într-o baie de sânge. Pe 13 iunie au avut loc ciocniri violente între manifestanţi şi autorităţi. Seara, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti.

Liderul minerilor era Miron Cozma. Ajunşi în Bucureşti, ortacii au fost orientaţi spre punctele în care erau cei mai mulţi manifestanţi. Străzile Capitalei s-au transformat într-un loc al groazei.

Mineriada din iunie 1990 este considerată cea mai sângeroasă. În evenimentele din Bucureşti, şase oameni au fost ucişi şi peste 700 au fost răniţi. Ancheta în dosarul Mineriadei a început abia în 1997, la presiunea Asociaţiei Victimelor Mineriadelor. Cercetările au fost întrerupte câţiva ani şi reluate în 2004.

În dosarul mineriadei din 1990 sunt peste 20 de învinuiţi printre care ministrul de interne de la acea vreme, Mihai Chiţac, dostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul ministru al Apărării Victor Atanasie Stănculescu. În 2009, cel care i-a chemat pe mineri în Capitală, fostul preşedinte Ion Iliescu, a fost scos definitiv de sub urmărire penală în dosarul "Mineriada 13-15 iunie 1990".

Mai multe articole despre:
mineriada 1990