MENIU

Fermierii au ieșit degeaba pe străzi. Ar putea fi introdusă taxa pe carbon în agricultură

Agricultorii, obligați la taxa de carbon. Foto/Arhivă

Crescătorii de bovine din Danemarca vor fi obligați să plătească taxa de carbon. Mai precis, vor scoate aproape 100 de euro pe an pentru emisiile de gaze cu efect de seră produse de fiecare dintre vacile lor.

Măsura vine în contextul în care inițiativele verzi în agricultură ale Comisiei Europene au fost violent contestate în acest an de fermierii europeni, care au organizat proteste de amploare ce au zguduit principalele capitale europene.

Prim-ministrul danez a declarat însă deja că speră ca măsura să deschidă calea pentru inițiative similare în Uniunea Europeană.

Fermierii: ”Este o nebunie!”

Potrivit noii legi, fermierii vor trebui să plătească din 2030 suma de 120 de coroane daneze (16 euro) pe tonă metrică de echivalent de dioxid de carbon emis, taxa urmând să crească la 300 de coroane (40 euro) începând cu 2035.

Propunerea guvernului de la Copenhaga vine după cinci luni de negocieri aprinse între asociațiile de fermieri și grupurile de mediu și poate instaura un precedent la nivelul Uniunii Europene, regiune în care efectivele de animale vii se află într-un puternic declin în ultimii ani.

”Cred că este o nebunie”, a spus Peter Kiær, președintele Bæredygtigt Landbrug, asociație a fermierilor danezi, adăugând că taxa pe carbon ar împiedica investițiile în tehnologie atât de necesare într-o țară care este deja unul dintre cei mai ecologici producători agricoli din lume.

”Guvernul nu-i ascultă pe fermieri.”, a adăugat el, potrivit Financial Times.

Certificatele verzi, extinse în agricultură

De cealaltă parte, Mette Frederiksen, prim-ministrul de centru-stânga al Danemarcei, a spus că speră că taxa ”va deschide calea înainte la nivel regional și global” pentru inițiative similare.

Iar Lars Aagaard, ministrul pentru Mediu al țării, a declarat că agricultura este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din Danemarca. ”Acest lucru nu poate continua”, a arătat el, insistând că: ”Agricultura trebuie să contribuie și să facă parte din viitorul verde.”

Kristian Hundebøll, directorul executiv al DLG Group, una dintre cele mai mari afaceri agricole din Europa, o cooperativă deținută de 25.000 de fermieri danezi, a declarat că este ”esențial” ca taxa să fie ”ancorată în Europa” și ca Danemarca să nu acționeze unilateral.

Pentru a intra efectiv în vigoare, inițiativa legislativă a guvernului de la Copenhaga trebuie să fie aprobată și de Parlamentul Danemarcei.

În context, Comisia Europeană studiază modul în care ar putea institui un sistem de comercializare a cotelor de emisii agricole la nivelul UE, analizând opțiuni, inclusiv obligarea fermierilor și proprietarilor de teren să plătească direct pentru emisiile lor.

La un eveniment desfășurat la Bruxelles săptămâna trecută, Alexandre Paquot, directorul general adjunct al departamentului climatic al Comisiei, a declarat că introducerea agriculturii în sistemul de comercializare a cotelor de emisii al blocului ar trebui să prezinte ”un nou caz de afaceri și noi oportunități pentru fermieri”.