MENIU

Femeile din Afganistan nu mai au voie să vorbească pe stradă. Decizie revoltătoare a guvernului taliban

Guvernul taliban din Afganistan a ratificat o lege care le interzice femeilor să mai vorbească în public. Reglementarea care are ca scop „propagarea virtuţii şi prevenirea viciului” condamnă sunetului vocii unei femei în public ca o "ofensă împotriva modestiei".

Legea a fost ratificată joi seara de Emiratul Islamic al Afganistanului, aşa cum numește țara regimul taliban care a revenit la putere la Kabul în august 202, informează vineri agenția EFE, citată de Agerpres..

În articolul care se referă la hijab, norma legală stabileşte drept necesar ca femeile să îşi acopere faţa şi corpul pentru a evita „să ducă în ispită”.

Totodată, legea interzice şoferilor să transporte femei adulte fără un tutore legal de sex masculin, talibanii înăsprind astfel o lege separată pe care au adoptat-o la scurt timp după revenirea la putere.

„Implementarea sharia şi a hijab-ului este linia noastră roşie. Nu putem negocia cu nimeni în aceste chestiuni”, a declarat ministrul pentru Propagarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului, Mohammad Khalid Hanafi, într-o întâlnire cu autorităţile.

În ceea ce priveşte bărbaţii, articolul 22 interzice sau condamnă purtarea cravatei, bărbieritul, tunderea bărbii sub lungimea pumnului sau pieptănatul, considerându-le încălcări ale legii islamice.

Legea conţine, de asemenea, prevederi generale privind mass-media şi obligaţia acestora de a se adapta la sharia, precum şi interzicerea „umilirii sau insultării musulmanilor”.

Potrivit talibanilor, noile reglementări respectă sharia islamică şi normele şcolii hanafite, una din cele patru şcoli principale ale jurisprudenţei islamice sunnite.

În pofida faptului că multe din interdicţiile care le privesc pe femei au fost puse deja în aplicare de la revenirea talibanilor la putere, în urmă cu exact trei ani, această lege impune uniformitate şi rigoarea pedepsei în aplicarea acesteia.