MENIU

Febra investițiilor de Centenarul Marii Uniri. Cât costă cel mai scump monument

Centenarul Marii Uniri este celebrat, în marile oraşe ale ţării, cu monumente care să marcheze evenimentul. Unele sunt noi, iar altele au nevoie de reabilitare după ce au fost uitate ani la rând. Pentru toate, autorităţile vor investi importante sume de bani. 

Unul dintre cele mai scumpe monumente care se va construi de Centenar este Monumentul Unirii de la Alba Iulia. Guvernul a alocat patru milioane de euro pentru construcţia lui şi ar trebui să fie finalizat până la 1 Decembrie 2018.

Cu un an înainte, însă, lucrările nu au început. Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a declarat că Guvernul a alocat sume importante pentru obiectivele de investiţii din Alba cu ocazia sărbătoririi Centenarului.

„Pe lângă cele 2,2 milioane de euro alocaţi pentru restaurarea Sălii Unirii, şi 7,6 milioane de euro pentru reabilitarea unor drumuri, la ultima rectificare bugetară din 13 septembrie au fost alocate fonduri în valoare de peste 4 milioane de euro pentru construcţia Monumentului Unirii”, a arătat Ioan Dîrzu.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei, care presupune realizarea unui monument de piatră de circa 20 de metri înălţime, sub forma unei cruci şi a literei ”U” întoarsă.

Părerile privind edificarea unui monument care să simbolizeze împlinirea a 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România sunt împărţite: unii susţin că ideea este bună şi oportună, în vreme ce alţii sunt de părere că există un simbol care trebuie reabilitat şi conservat, respectiv Sala Unirii, locul unde la 1918 s-a decis şi semnat cel mai mare act de voinţă al tuturor românilor.

De asemenea, altă parte consideră că o importanţă mai mare ar trebui să se dea Catedralei Reîntregirii, care mai portă denumirea de ”Catedrala Încoronării”, construită special pentru încoronarea regilor Maria şi Ferdinand.

Spre exemplu, istoricii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia Liviu Zgârziu şi Gabriel Rustoiu au declarat, în mai multe rânduri, că Sala Unirii este cel mai importat simbol al istoriei românilor, iar costurile pentru noul monument sunt mult prea ridicate.

De asemenea, subiectul a fost abordat în 2008 de către IPS Andrei Andreicuţ, pe atunci arhiepiscop de Alba Iulia, care a apreciat că se va cheltui o sumă enormă, iar monumentul nu va întrece Catedrala Încoronării.

Pe de altă parte, deputatul Florin Roman, un susţinător al construirii Monumentului Unităţii Naţionale, a intrat în greva foamei pentru lipsa finanţării acestuia, însă a renunţat în aceeaşi zi, după câteva ore, motivând că ”în ceasul al 12-lea a existat o reacţie a PSD”.

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat, la dezbateri privind organizarea Centenarului, că lucrările la Monumentul Unirii şi la celelalte proiecte care au legătură cu actul de la 1 Decembrie 1918, trebuie să înceapă până în toamnă, altfel, la 100 de ani de la Marea Unire, ”ne vom plimba prin gropi şi mizerie”.

”Dacă în august nu o să se înceapă lucrările nu numai la monument, la Muzeul Unirii, dacă nu vom avea deja deschise finanţări, dat drumul la lucrări, o să avem marea plăcere ca în 2018, la 1 Decembrie, să avem un frumos şantier prin care ne vom plimba prin gropi şi prin mizerie. Nu cred că acesta este lucrul pe care-l dorim”, a spus, la începutul acestui an, primarul Mircea Hava. 

La aproape un an de atunci, lucrările la monument sau la alte obiective finanţate, precum Sala Unirii, nu au început încă.