MENIU

Fără MASCĂ la spectacole dacă ești vaccinat anti-COVID-19 - Care sunt toate variantele luate în calcul de Ministerul Culturii

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că este posibil ca la redeschiderea sălilor de spectacole să nu mai fie impusă purtarea măștii de protecție dacă persoanele sunt imunizate împotriva COVID-19. Bogdan Gheorghiu a declarat luni că în prezent se studiază varianta ca voluntarii din programul-pilot pentru relurea spectacolelor culturale în spații închise să nu poarte mască. Este vorba de spectacolele de muzică, teatru, cinema și altele.

 

Ministrul Bogdan Gheorghiu a declarat că programul-pilot privind reluarea spectacolelor în săli, ce se va desfășura la Opera Națională și Teatrul Național din Capitală, ar putea include și varianta nepurtării măștii dacă voluntarii sunt vaccinați anti-COVID-19.

„Aceste programe-pilot vor demonstra că publicul participant la spectacole de teatru, operă, concerte este unul disciplinat, respectuos cu normele sanitare și relansarea activității culturale nu ar avea de ce să aducă o evoluție nefericită din punct de vedere epidemiologic. trebuie să conștientizăm cu totii importanța vaccinării. (...) O rată de vaccinare bună atrage o llibertate mai mare în desfășurarea de spectacole și concerte. (...)

Ministrul a mai spus că în prezent se discută ca o parte din programul-pilot să-i includă doar pe cei vaccinați, iar alta pentru cei imunizați, alta care să meargă doar pe testare, nu sunt încă niște concluzii finale: „Vom vedea în ce măsură vom impune obligativitatea păstrării măștii”.

„Tocmai pentru a arăta beneficiile vaccinării, cel puțin în programele unde participă persoane vaccinate, să nu se poarte mască, pentru că şi experimentele făcute în alte ţări ne-au arătat că vaccinarea e sigură şi demonstrează beneficiile chiar în cazurile în care participanţii nu poartă mască”, a spus Bogdan Gheorghiu, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook.

Programele-pilot anunțate de ministrul Culturii pentru Opera Națională și Teatrul Național din București vor începe la jumătatea lunii mai, la două săptămâni după Paște.

„Iniţial, ne-am propus ca imediat după Paşti să implementăm aceste programe, dar, în urma discuţiilor, managerii ne-au cerut un răgaz de două săptămâni după sărbătorile pascale, tocmai pentru a putea implementa mai bine anumite lucruri, inclusiv selecţia publicului participant. Şi aici şi noi trebuie să mai avem nişte discuţii cu STS şi cu alte instituţii care ne vor asigura sprijinul pentru ca aceste programe să fie un succes”, a mai declarat Bogdan Gheorghiu.

Ministerul Culturii a propus în urmă cu o săptămână mai multe scenarii pentru reluarea spectacolelor de la 1 iunie, în perioada stării de alertă. Potrivit acestora, regulile pentru spectacolele în spații închise ar fi vaccinarea anti-COVID-19, cu prezentarea adeverinței respective, sau rezultatul unui test COVID-19 RT-PCR sau rapid sau, o altă variantă, prezentarea unei dovezi că persoana respectivă a trecut prin boală, deci s-a imunizat, și mai are anticorpi.

Citește și Liber la spectacole în spații închise cu adeverință de VACCINARE sau TEST pentru Covid - propunerile Ministerului Culturii

La fel, și în aer liber, Ministerul Culturi ia prous mai mutle scenarii, masca însă fiind obligatorie în anumite condiții.

Citește și Concerte și spectacole în aer liber în vreme de pandemie, de la 1 iunie - Noile reguli de participare