Facebook a lansat în România program de verificare independentă a informațiilor postate
Facebook împreună cu AFP au lansat, marți, în România, programul de verificare independentă a informației. Acest lucru înseamnă, în principiu, că atunci când un examinator al informației evaluează o postare ca fiind falsă, Facebook o prezintă mai jos în News Feed, reducând în mod semnificativ distribuția acesteia.
Acest lucru împiedică răspândirea informației false și reduce numărul de oameni care o pot vedea. Mai mult decât atât, paginilor și domeniilor care distribuie în mod repetat știri false li se va reduce activitatea de distribuire și li se va elimina capacitatea de a genera bani și de a face publicitate. Iar atunci când o postare a fost marcată ca fiind falsă, Facebook avertizează persoanele care văd postarea sau încearcă să o distribuie, potrivit unui comuni at oficial .
"Suntem încântați să lansăm în România, alături de AFP, programul nostru de verificare independentă a informației. Lupta împotriva știrilor false este o responsabilitate pe care o luăm în serios, de aceea lucrăm constant la modalități de stopare a răspândirii dezinformării pe platforma noastră. AFP este partenerul nostru cheie pentru verificarea informației, având jurnaliștii în teren în întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare ca parteneriatul nostru să continue pe măsură ce ne extindem în România," a declarat Jakub Turowski, Head of Public Policy pentru Polonia, statele Baltice, România și Bulgaria.
Prin intermediul acestui instrument, Facebook elimină conturile și conținutul care încalcă Standardele de Comunitate sau politicile publicitare, reduce distribuirea de știri false și conținut inadecvat, cum ar fi clickbait și informează oamenii prin oferirea de mai multe informații despre postărilor pe care le văd.
"Lansarea programului de verificare independentă a informației AFP survine la două luni din momentul în care am inițiat verificarea digitală în limba germană. (...) Odată cu lansarea programului în România, programul va cuprinde 18 limbi la nivel global, dintre care 15 țări europene," a spus Christine Buhagiar, Director Regional pentru Europa la AFP.
Toți cei implicați în procesul de fact-checking sunt certificați prin Rețeaua Internațională de Verificare a Faptelor și trebuie să adere la un cod etic. Facebook nu a dat foarte multe detalii despre oamenii care vor ocupa pentru început de procesul de fact-checking în România.