Explozie Rusia. România, în alertă, după norul radioactiv: "Greu de spus dacă am scăpat"
Rușii din zona contaminată după explozia de joia trecută sunt evacuați. Radioactivitatea a depășit de 16 ori nivelul normal. În timpul exploziei rachetei rusești, particule posibil radioactive au fost eliberate în atmosferă.
Cu toate astea, Agenția rusă de meteorologie susține că valorile crescute nu reprezintă un pericol pentru sănătate.
După acest anunț, autoritățile au revenit cu un mesaj, relatează Reuters. Au cerut populației din Nyonoska să părăsească urgent zona. Dar au pus apelul pe seama lucrărilor de la baza militară din apropiere, unde a avut loc deflagrația săptămâna trecută.
Cinci angajați ai agenției nucleare Rosatom au murit în urma accidentului.
În timpul exploziei rachetei rusești, particule posibil radioactive au fost eliberate în atmosferă.
"Întrebarea este cât de departe pot ajunge aceste particule, aceste resturi radioactive dispersate în atmosferă. (...) Am avut presiune ridicată, ceea ce înseamnă că intensitatea cu care a bătut vântul în întreaga regiune a fost slabă, că tot ceea ce este în atmosferă acum este împins spre nord. Vântul bate în sensul acelor de ceasornic. Când ai acest cer senin, fără vânt deasupra locului în care a avut loc explozia, înseamnă că acești curenți vor împinge particulele eliberate în atmosferă spre nord, nord-est. Practic, vântul împinge tot ce s-ar fi ridcat în atmosferă înapoi spre Rusia. Deci tot ce a ajuns în atmosferă în zilele de după accident se duce în acea zonă", a declarat un meteorolog, citat de Digi24.
"Este greu să spui că toate țările au scăpat, dar vorbim de cele mai multe dintre ele. Ne uităm acum la prognoza meteo, vântul bate dinspre Est împingând totul spre Nord. Arată că nimic din ce a fost eliberat în atmosferă nu afectează orașele din aceste țări. Toate resturile din atmosferă se duc spre nordul Rusiei", a mai spus meteorologul.