Experţii Comisiei Europene caută "arma crimei" la Bucureşti, după mutilarea justiţiei
În timp ce Tudorel Toader se află la Strasbourg alături de Viorica Dăncilă, experții Comisiei Europene sunt în țară pentru a analiza evoluția justiției în România.
Experţii MCV au avut discuții miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce ieri au fost atât la Ministerul Justiţiei, cât şi la Consiliul Superior al Magistraturii.
Scopul experţilor este de a analiza ultimele evolutii pe starea justiţiei din România mai ales că va veni un nou raport MCV, un raport care arata dacă ţara noastră se apropie de cele 12 recomandări pe care le au făcut experţii europeni cu privire la sistemul judiciar din ţară.
Rămâne de văzut cum va fi raportul MCV, pentru că nu sunt semne că va fi unul pozitiv pentru ţara noastră după criticile venite din Parlamentul European şi din partea numărului 2 din CE, Frans Timmermans.
Ce au discutat experții la Parchetul General
Experţi ai Comisiei Europene au avut miercuri o întrevedere la sediul Parchetului General cu o delegaţie a Ministerului Public, condusă de procurorul Augustin Lazăr, în cadrul misiunilor periodice de informare privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, principalele teme abordate în cursul întrevederii au vizat aspecte privind înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, modificările aduse Codului penal, Codului de procedură penală şi legilor justiţiei, protocoalele de cooperare încheiate cu Serviciul Român de Informaţii.
Totodată, au fost analizate recomandările din ultimul raport al Comisiei Europene, fiind puse la dispoziţia experţilor indicatori statistici actualizaţi, din care rezultă progresele înregistrate în combaterea infracţiunilor de corupţie, folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, spălare a banilor, evaziune fiscală.
"Un alt aspect discutat s-a referit la suspiciunile privind încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, având în vedere cazuri care au fost prezentate public de către mass-media. Referitor la acest subiect, Augustin Lazăr, procurorul general al PÎCCJ, a arătat că, pentru aducerea la îndeplinire a obiectivelor prevăzute în Strategia Ministerului Public pentru consolidarea dezvoltării şi afirmării instituţionale în perioada 2017 - 2020, ce prevede ca domeniu prioritar apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în perioada noiembrie 2017 - iunie 2018 s-a desfăşurat proiectul 'Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală'", afirmă Parchetul General.
Conform sursei citate, proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea responsabilităţii şi profesionalismului în activitatea procurorilor, pentru asigurarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în concordanţă cu legea fundamentală a României, cu dispoziţiile Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cu jurisprudenţa CEDO şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
În cadrul acestui proiect au fost organizate o conferinţă naţională de deschidere şi 6 stagii regionale de pregătire profesională a procurorilor, iar o delegaţie formată din 18 procurori români a efectuat o vizită de studii la CEDO.
În realizarea aceloraşi obiective, la data de 26 ianuarie 2018, a avut loc la sediul CEDO o întrevedere între Augustin Lazăr şi Guido Raimondi, preşedintele CEDO.
Totodată, pe 29 iunie 2018, a avut loc, la Alba Iulia, conferinţa internaţională cu tema "Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului", eveniment organizat de PÎCCJ, în cadrul căruia au susţinut prelegeri judecătorii CEDO Iulia Antoanela, Paul Lemmens şi Yonko Grozev.